2024. április 19., péntek

Szerb embercsempész letartóztatását rendelték el Magyarországon

Elrendelte a Budakörnyéki Járásbíróság pénteken annak az embercsempészettel gyanúsított szerb férfinak a letartóztatását, aki illegális bevándorlókat szállító kisbusszal borult fel Kiskunlacháza térségében.

A Budapest Környéki Törvényszék honlapján olvasható tájékoztatás szerint a gyanúsított szerdán hajtott árokba egy teherutóval, amelynek rakterében kéttucatnyi szír állampolgár utazott. Mindannyian pénzért, embercsempészek segítségével, jogellenesen jutottak át a szerb-magyar határon. Tervük az volt, hogy a szerb sofőr Magyarországon keresztül az osztrák határhoz szállítja őket. A baleset után a sofőr anélkül, hogy utasainak segítséget nyújtott volna, elmenekült. A raktérben lévő szír állampolgárok közül egy súlyos, tizenkettő könnyebb sérülést szenvedett. A baleset körültekintő vezetéssel elkerülhető lett volna.
A gyanúsított Magyarországon bejelentett lakóhellyel, tartózkodási hellyel nem rendelkezik, a baleset helyszínéről elmenekült, továbbá a terhére rótt cselekmény jelentős tárgyi súlya, a kiszabható büntetés mértéke miatt is fennáll vele szemben a szökés, elrejtőzés veszélye, valamint a tanúk befolyásolásával a bizonyítást is megnehezítheti.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája mindezek alapján 30 napra elrendelte a gyanúsított letartóztatását. A gyanúsított és a védő fellebbezett, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.
A rendőrség szerdán közölte, hogy a baleset után 26 migránst a helyszínen fogtak el, a kisbusz 36 éves szerb vezetőjét néhány órával később Délegyházán.