2024. április 25., csütörtök

Teherforgalomra méretezik

Nyilvános közszemlére bocsájtották a béregi határátkelő kibővítésének tervét

A béregi (Bački Breg) határátkelőhely kibővítését célzó projektet február 14-éig, hétfőig bocsájtották nyilvános közszemlére. Az önkormányzat felhívást tett közzé jogi személyek és magánszemélyek számára, hogy a kiállított településrendezési projektet megtekintsék, valamint észrevételeiket, javaslataikat írásban nyújtsák be a Területrendezési, Urbanisztikai és Építésügyi Osztályhoz. A határidő február 14-én jár le, ezt követően a megvalósult nyilvános bemutatásról szóló értesítést benyújtják az APV illetékes szervéhez – tájékoztatott a Zombori önkormányzat illetékes főosztálya.

A tervek szerint a Szerbia és Magyarország közötti határátkelő átépítésének városi projektje nagyobb számú sávot és rakományterminált tartalmaz. A határátkelőn az útburkolat jelenlegi állapota nem kielégítő, nincs elegendő sáv, illetve a sávok sem elég szélesek.

Az új határátkelőt vámbázisokkal, személy- és teherforgalmi terminálokkal szerelik majd fel. Az információk szerint a Šidprojekt által készített dokumentumban 12,31 hektáros területen az utas- és a vámterminál zónáiban pluszlétesítmények építését tervezik.

Az illetékesek kiemelték, hogy a jelenlegi határátkelő csak személygépkocsik és kisebb teherautók átkelésére szolgál, így csak nagyobb számú és szélesebb forgalmi sáv kiépítése után vehetik igénybe a nagyobb teherautók. Az új projekt által kisajátítandó telkek egy része magántulajdonban van. Az érdeklődők Zombor Város Önkormányzatának hivatalos honlapján elektronikusan is betekintést nyerhetnek a városi projektbe.