2023. március 31., péntek

Horgos a migránsok közkedvelt helye

Tömegesebb rendőri jelenlétre számítanak Magyarkanizsa községben

– Volt már súlyosabb is a helyzet, mondjuk így, és kívánjuk, hogy ne legyen rosszabb – mondta Lackó Róbert, a magyarkanizsai községi képviselő-testület elnöke, aki a legvészterhesebb időkben a migránsügyi megbízott és koordinátor volt Magyarkanizsán. A mai napig hozzá fordulnak az emberek bejelentéseikkel és keresik meg a problémáikkal, amikor a migránsokról van szó. Nem ritka, hogy éjjel is csörög a telefonja, de tapasztalatának köszönhetően gyorsan tud reagálni a váratlan eseményekre is, és mint mondja, talán nincs is olyan ember a községben, aki ne ismerné a telefonszámát, de nincs is ezzel semmi gond. A probléma azzal van, hogy a világszintű kérdésből Magyarkanizsa, Martonos és főleg Horgos nem maradhat ki. Szemmel láthatóan Magyarkanizsán sokkal kevesebb a migráns, mint tavaly, a régebbi időkről nem is szólva. A hangsúly most Horgoson van, ahonnan néhány napja autóbusszal szállították el Preševóba a bevándorlókat, akik aztán gyorsan vissza is tértek a határ mellé. Erről az akcióról, a jelenlegi helyzetről és a lehetséges lépésekről Lackó Róbert elmondta, hogy több ígéretet is kaptak.

– A nagykikindai körzetben másik parancsnok van, december közepe táján új elöljárót kaptunk, aki meglátogatott bennünket és hosszasan beszélgettünk a következő időszakról. Többek között ígéretet kaptunk arra is, hogy felerősítik a magyarkanizsai rendőrállományt, ugyanis nincsenek elegen. Ő belátta ezt a problémát. Megbeszélésünkkor biztosított minket a felől, hogy Horgosról, Magyarkanizsáról és persze Majdányról is folyamatosan el fogják szállítani a migránsokat. Azóta ez már három alkalommal megtörtént, mi pedig, mint önkormányzat, azt ígértük, hogy autóbuszokkal tudjuk segíteni őket az akcióikban. Még nem vették igénybe a felajánlásunkat, de állunk elébe! Látjuk, hogy ezek az akciók, főleg ami pár nappal ezelőtt történt, már tényleg tömegesebb elszállítások – mondta Lackó, aki azonban azt is hozzátette, hogy ezek az emberek sajnos ugyanúgy vissza is szállingóznak. – Nem tudunk mást tenni, mint igényeljük ezeket az akciókat, hiszen az önkormányzatnak más fennhatósága ebben a témában nincs. Továbbá a rendőrállomány megerősítését is várjuk, hiszen azt a tavasz beálltáig ígérték – magyarázta és kifejtette, hogy azok a rendőrök nem csak a migránsokkal foglalkoznak majd.

 – Probléma nálunk, hogy kevés a rendőr Magyarkanizsa községben, pláne, hogy a határ közelsége miatt itt történnek más bűncselekmények is, de ez egy régi probléma. Amennyiben ezt sikerül orvosolni, elégedettek leszünk. Az önkormányzat ígéretet tett arra, hogy a Horgoson már régóta tevékenykedő két biztonsági személy járművet kap, és ezt hamarosan meg is valósítjuk, hogy mobilisabbakká váljanak és gyorsabban tudjanak reagálni – számolt be az újdonságról Lackó Róbert. Elmondása szerint ezeket az embereket már nagyon jól ismerik a horgosiak és gyakran fordulnak hozzájuk, ugyanis a puszta jelenlétük is növeli a biztonságérzetüket.

– Nagy szerepük van Horgos központjának és lakóterületének biztonsága szempontjából. Ez a két ember nagyon komoly munkát végez, állandó felügyelet alatt tartják a falut és már ismert számukra a migránsok tartózkodási helye is. Jeleznek a rendőrségnek, ha tömeggel van dolguk, de ott a helyszínen is rendet tudnak teremteni. A lakosok visszajelzése is azt bizonyítja, hogy jó ötlet volt alkalmazni őket. Természetesen a gócpontokon, vagyis a határzónák és Kishorgos területén csak megfigyelést végeznek és jelentést tesznek a létszámról. Ezek szerint most 200 és a 350 közé tehető a számuk, ám ez állandóan változik. Az önkormányzaton kívül, mint látjuk, a VMSZ-es képviselőink is állandóan megerősítik a kéréseinket, kisebb-nagyobb sikerrel, de hát ez egy nagyon széles körű probléma. Igyekszünk fenntartani egy olyan állapotot, amely bár nem kielégítő, de lehetne rosszabb is. Némi szusszanásra ad okot, hogy Magyarkanizsa város területén látszólag kevesebb a migráns. Annak idején az erdőben is tömegesen meghúzódtak, most ez megszűnt. Voltak próbálkozások az ipari zónában, teherautókban szerettek volna menedéket találni, de ezt megakadályoztuk. Most hosszú távú itt-tartózkodás nincs, hiszen Horgoson naponta próbálkoznak, kifejezetten az a céljuk, hogy odaérjenek. Valószínűleg ott várják őket a vezetőik. Martonoson szintén csak átjáróban vannak. A napokban volt egy akciónk éjjel, amikor a Tisza-parthoz közel egy húszas létszámú csoport jelent meg és a rendőrség nagyon gyorsan reagált, rövid idő leforgása alatt szétzavarták őket, azóta ott se látni senkit – mesélte Lackó, aki a kérdésre válaszolva, hogy várható-e újabb hullám Magyarkanizsán, a következőket mondta:

– Sajnos nem tudjuk. Én magam is úgy gondoltam, hogy a hideg idő beálltával többen megjelennek a városban, de ez szerencsére nem így történt. Ennek az az oka, hogy Kishorgosban, az ottani épületekben és a határátlépőnél megtalálták a helyüket. Ott is egy nagytakarítást kellene végezni, amiről egyeztetünk is az illetékes szervekkel. Ezt az önkormányzat vállalja magára, annak ellenére, hogy nem a mi feladatunk lenne, de a mi lakosaink is ott járnak át, ezért úgy érezzük, hogy kötelességünk – fejezte be Lackó Róbert.