2024. március 28., csütörtök

Muzeális tárgyat újítanak fel

A kishegyesi önkéntes tűzoltók egy több mint százéves fecskendőt restaurálnak

A kishegyesi tűzoltóotthon udvarán közel húsz éve ki volt állítva egy mozdonyfecskendő. Több mint százéves tűzoltó felszerelésről van szó, amit egykoron a helyi tűzoltók használtak. A Maronka Károly Önkéntes Tűzoltótestület most úgy döntött, hogy használható állapotba hozzák a fecskendőt. Dr. Kurin Ákos, a testület alelnöke arról számolt be lapunknak, hogy több ok is felújítás mellett szólt.

– A tűzoltóotthon udvarában egy százéves, Köhler István-féle mozdonyfecskendő volt kiállítva, amit 1994-ben helyeztek oda, a tűzoltótestület 120 éves jubileumára. Mi úgy határoztunk, hogy ezt a muzeális értékű fecskendőt felújítjuk, hogy megmentsük a pusztulástól. Másrészt hagyományőrzéssel is foglalkozunk, és amikor valamilyen bemutatót tartunk, akkor kölcsön kell kérnünk fecskendőt. Ha felújítjuk, akkor többé nem kell kölcsönkérni, és meg tudjuk mutatni az embereknek, hogy valamikor hogyan és mivel oltottak tüzet – mondta el az alelnök, majd hozzáfűzte, hogy a restaurálás után ismét szeretnék kiállítani a fecskendőt. Ehhez készíteni szeretnének egy védett helyet számára, hogy a jövőben ne legyen kitéve az időjárás viszontagságainak.

A kishegyesi önkéntes tűzoltók még nem végeztek ehhez hasonló munkát, ezért magyarországi barátaiktól kértek segítséget. Béres Ferenc már több ilyen fecskendőt újított fel és tett működőképessé. Ő a technikai részben segít a kishegyesi tűzoltóknak – mondta Kurin, majd azzal folytatta, hogy dr. Berki Imre tűzoltótörténész pedig abban nyújt segítséget, hogy a mozdonyfecskendőt eredeti állapotába hozzák vissza. A mozdonyfecskendőhöz régen hozzátartozott egy kocsi is, amivel eljuttatták a tűz helyszínére.

A felújítást pályázati pénzből szeretnék megvalósítani, emellett a helyi vállalkozók segítségére is számítanak – fogalmazott Kurin.

A mozdonyfecskendő rossz állapotban volt, amikor hozzáfogtak a felújításhoz – mondta el Szeszták Szabolcs, az önkéntes tűzoltótestület parancsnoka.

– A szivattyúház egy része be volt betonozva, és miután szétszedtük, csak akkor derült ki, hogy nagy kár nem keletkezett benne. A külső doboz rész van a legrosszabb állapotban, de megpróbáljuk megmenteni, noha ez elég nehéz feladat. Jó lenne, ha az eredeti kovácsolt részek megmaradnának rajta, eredeti állapotban. Őszintén szólva, elképzelhető, hogy még ilyen állapotban is működött volna, de a szivattyút muszáj felújítani. A dugattyún ki kell cserélni a bőrtömítéseket, valamint a hajtókart kell felújítani, mert az idő megtette a hatását – mondta el a parancsnok, majd arról is szólt, hogy a felújítás önkéntes munkával történik. Épp ezért nem tudnak egyszerre sok időt rászánni, így azt sem lehet megmondani, hogy mennyi időt fog igénybe venni a felújítás. Szeszták elmondása szerint az idei Anna-napokra szeretnének elkészülni vele, hogy a bemutatón már ezt használhassák.

Az alelnök kiemelte, hogy a testületnek nincs lovas kocsija, ezért arra kéri az olvasókat, hogy ha egy régi lovas kocsi vagy fiáker kallódik a ház körül, akkor azt adják a kishegyesi tűzoltóknak.