2024. április 19., péntek

Kielégítő minőségű a verbászi ivóvíz

A vízkő és az időnként túladagolt klór problémáját megoldották

Az utóbbi hetekben a verbászi Ökológiai Mozgalom címére több olyan beadvány érkezett, amelyekben a polgárok a vezetékes víz minőségére panaszkodnak.

Legtöbben aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a vízben sok a klór és a vízkő, utóbbinak a bojlerokban történő lerakódása miatt gyakran van szükség a vízmelegítők cseréjére, ugyanakkor többen kétségbe vonhatónak tartják a csapvíz minőségét is. Ezért a polgárok nagy része palackozott víz, vagy speciális vízszűrő felszerelés vásárlásához folyamodik, jelentősen terhelve így a családi költségvetést egy olyan tétellel, amelyet már fizetnek a közvállalatnak, illetve vízszolgáltatónak. A verbászi polgárok többsége viszont kénytelen a csapvizet fogyasztani, hiszen nem mindenkinek telik palackozott vízre.

A felsoroltak miatt az Ökológiai Mozgalom vezetősége közös találkozót kezdeményezett a vezetékes vízellátásért felelős Komunalac közvállalat és az önkormányzat képviselőivel. A várost ellátó forráskutaknál tartott találkozón Ratko Đurđevac, a „zöldek” elnöke, Tijana Aleksić alpolgármester, Igor Škundrić, a közvállalat igazgatója, és Miroslav Fejs, a városi vízvezeték-hálózat felelőse vett részt.

Összefoglalva az elhangzottakat Ratko Đurđevac lapunknak elmondta, az illetékesek a vízmintákat rendszeresen leadják ellenőrzésre a Vajdasági Közegészségügyi Intézetnek, egyes paraméterek mérését viszont naponta és külön laboratóriumban végzik.

− Mindent összevetve a verbásziak kielégítő minőségű ivóvizet fogyasztanak. Ami a klór jelenlétét illeti, az a mintavételi helytől függően eltérő ugyan, de mivel az ivóvíz higiéniai minőségéről szóló rendeletben nem szerepel a víz keménységének paramétereiről szóló elemzés, ebből kifolyólag feltételezhető, hogy az nincs kihatással az emberi egészségre. Utóbbi esetében azonban nem vagyok teljesen biztos, bár a jelenlévők alátámasztották, hogy az emberi táplálkozási láncban jelenleg az ivóvíz a leginkább ellenőrzött termék, és hogy azt az erre illetékes közegészségügyi intézetek, továbbá a Köztársasági Egészségügyi Felügyelőség folyamatosan ellenőrzi – fogalmazott Ratko Đurđevac.

A vízvezetékhálózat felelőse és a vállalat képviselője elmagyarázták, hogy 2014-ben az ún. folyamatmenedzsment bevezetésével jelentős előrelépés történt a vezetékes vízzel történő ellátás folyamatában, csökkent a meghibásodások száma. A forráskutaknál létrehozott megfigyelési pont az összes szükséges biztonsági paramétert szemrevételezi, ez mellett az üzemeltetőnek van egy (ugyanilyen) mobil felszerelése is, amelyen keresztül a probléma azonnal észrevehető, és reagálhatnak pl. a víz nyomásának és áramlásának változásaira a vezetékekben. Ide sorolható pl. a víz zavarossága, az adagolt klórszint stb. problémája, amelyeket azonnal elhárítanak. Kifejtették továbbá, hogy a víz fertőtlenítéséhez szükséges klórmennyiség adagolása teljesen automatikusan történik. Jelentősen, mintegy 70 százalékban csökkent a meghibásodások száma, a tömbházak esetében a felsőbb emeleti lakások vízellátása pedig a nagyobb nyomásnak köszönhetően számottevően megjavult, így a nyári hónapokban emiatt sokkal kevesebb panasz érkezik a városi vízművekhez.