2024. április 25., csütörtök
OLVASNIVALÓ

(Majdnem) Uborkaszezon

Februári filmbemutatók

Február a filmgyártásban a Covid–19 előtti időszámítás szerint is egyfajta Oscar-díjátadó előtti nyugalmi időszak volt, amikor is elsősorban az internetes tartalomszolgáltatók rukkoltak elő friss alkotásokkal. Most sincs ez másképpen.

Február harmadik napjától a Netflixen lesz elérhető a Tinder csaló (The Tinder Swindler) című dokumentumfilm, amely középpontjában egy jelenleg is rendőrségi körözés alatt álló, magát gyémántmogulnak kiadó nyerészkedő férfi áll, aki a népszerű randi alkalmazáson keresztül dollármilliókat csalt ki áldozataitól.

A filmszínházakba ugyanezen a napon érkezik Roland Emerich legújabb katasztrófafilmje, a Moonfall. A film cselekménye szerint egy titokzatos erő kiüti a Holdat a Föld körüli pályájáról, és a bolygónkkal ütközési pályára áll. Hetekkel a becsapódás előtt és a világ megsemmisülése előtt, a NASA vezetője és egykori űrhajósa, Jo Fowler meg van győződve arról, hogy kizárólag ő ismeri az emberiség megmentésének a titkát. Ahogy ilyenkor lenni szokott, mindössze ketten hisznek neki, és ők csatlakoznak is a lehetetlen küldetéshez. A főbb szerepekben Halle Berry-t, Patrick Wilsont, Michael Peñá-t és Donald Sutherlandet láthatjuk.

A Netflix e havi nagy dobása a Jean-Pierre Jeunet kultikus francia filmrendező BigBug című tudományos-fantasztikus filmvígjátéka, amelynek középpontjában néhány egymással civakodó külvárosi lakos áll, akik egymásra találnak miután a jószándékú háztartási robotjaik bezárják őket egy androidlázadás miatt.

A magyarországi mozikban február 10-én kezdik el vetíteni Csuja László és Nemes AnnaSzelíd című, német és magyar koprodukcióban készült filmdrámáját Csonka EszterTurós GyörgyKrisztik CsabaKerekes Éva és Papp János főszereplésével. A filmdrámában Edina egy női testépítő, aki együtt él edzőjével, Ádámmal. Hogy megnyerjék a világbajnokságot, Edinának komoly áldozatot kell hoznia. Eközben különös kapcsolatba kerül egy titokzatos férfival. A találkozás mindent megváltoztat, amiben a nő addig hitt. A Szelíd az első magyar játékfilm, amely versenybe kerül a Sundance-en. A meghívás rangját növeli, hogy a fesztivál évek óta az Oscar-díj egyik legfontosabb előszobája, ahol a legnagyobb sztárok és sztárrendezők szerepelnek.

Világszerte ugyanezen a napon kerül a mozikba az Uncharted című akció-kalandfilm Tom Hollanddal, Mark Wahlberggel és Antonio Banderasszal a főszerepben. A film az óriási sikert elérő videojáték-sorozatnak és főhősének, Nathan Drake-nak az eredettörténetét meséli el.