2024. március 29., péntek
JÉGKORONG – SZABADKAI VETERÁNTORNA

A Jesenice diadala

Szabadkán 16. alkalommal tartották meg a Winter Classic elnevezésű veterán-jégkorongtornát, melyen négy ország (Magyarország, Szlovénia, Csehország, Szerbia) összesen 14 csapata vett részt. A 40 évnél idősebbek mezőnyében a szabadkai Spartacus a második helyen végzett, miután a döntőben 7:4 arányban alulmaradt a szlovén Jesenice csapatával szemben. Előzőleg a szabadkai csapat a szlovén Prevoje és a magyar Kiskőrös közös csapatát 8:2-re, a Fehérvárt egy rendkívül kiélezett mérkőzésen 4:3-ra, a belgrádi Čunjevi együttesét pedig 10:0-ra győzte le. A harmadik helyet az újvidéki Vojvodina szerezte meg. A 30 év felettiek mezőnyében nem volt szabadkai együttes, itt a végső győzelmet a Crvena zvezda szerezte meg, a szlovén Maribor és a belgrádi Noćne ptice előtt.

A torna után Sándor Zsolt fő szervező – aki a Spartacus színeiben minden mérkőzésen jégre lépett – elmondta, hogy a döntő előtt nagyobb vereségre gondoltak, de tisztesen helytálltak a több klasszissal is felálló szlovén csapattal szemben.

– A tisztes helytállás mellett az az érzésem, hogy a Jesenice annyit adott ki magából, amennyi a biztos győzelemhez szükséges volt. Nagyon elégedettek vagyunk, ugyanis nem számítottunk arra, hogy eljutunk a második helyig. A szlovén csapatban több olyan játékos szerepelt, akik a 2014-es szocsi olimpián játszottak a 7. helyen végzett szlovén válogatottban, így a szabadkai közönség láthatta a válogatott akkori kapitányát, Tomaž Razingert, Robert Kristan kapust és a szövetségi kapitányt, Matjaž Kopitart, aki Anže Kopitarnak, a Los Angeles Kings csapatkapitányának az édesapja. Elégedettek vagyunk a tornával, de nagyon megkönnyebbültünk, hogy befejeződött. Szeptember óta folyt a szervezés, és a torna előtti egy hónapban tűkön ültünk, hogy melyik csapat mondja le szereplését a koronavírus miatt, hol vezetnek be különféle intézkedéseket. A csapatok is elégedettek, kivétel nélkül azt mondták, hogy jövőre visszatérnek – mondta Sándor, hozzátéve, a következő veterántornának márciusban Kiskőrös ad otthont, de oda már minden valószínűség szerint jeges edzések nélkül utaznak el, mivel Szabadkán általában február végéig van jég. Áprilisban Belgrádban rendeznek egy tornát, emellett a szabadkai veterán jégkorongozók meghívást kaptak Székesfehérvárra és Ausztriába is.

A 40 éven felüliek döntőjét a Spartacus és a Jesenice vívta (a szerző felvétele)

A 40 éven felüliek döntőjét a Spartacus és a Jesenice vívta (a szerző felvétele)

Eredmények, 30 évnél idősebbek: Vojvodina–Noćne ptice 1:5, Maribor–Crvena zvezda 2:0, Jelen–Maribor 1:4, Outwet Jesenice–Noćne ptice 1:6, C. zvezda–Jelen 6:0, Vojvodina–Outwet Jesenice 2:3, büntetők után, Noćne ptice–Maribor 1:4, Outwet Jesenice–Vojvodina 4:3 – büntetők után, Noćne ptice–C. zvezda 4:6, Vojvodina–Jelen 3:1, Outwet Jesenice–Jelen 7:5. A végső sorrend: 1. C. zvezda, 2. Maribor, 3. Noćne ptice, 4. Outwet Jesenice, 5. Vojvodina, 6. Jelen. 40 éven felüliek: Spartacus–Prevoje/Kiskőrös 8:2, Vojvodina–Drvene nogice 5:0, Čunjevi–Fehérvár 1:9, Jesenice–Silesians 6:2, Drvene nogice–Jesenice 0:8, Vojvodina–Silesians 8:2, Čunjevi–Prevoje/ Kiskőrös 0:10, Spartacus–Fehérvár 4:3, Drvene nogice–Silesians 1:6, Fehérvár–Prevoje/Kiskőrös 3:4 – hosszabbítás után, Vojvodina–Jesenice 0:3, Spartacus–Čunjevi 10:0. Helyosztók, a 7. helyért: Čunjevi–Drvene nogice 0:4. Az 5. helyért: Fehérvár–Silesians 2:4. A 3. helyért: Prevoje/Kiskőrös–Vojvodina 0:7. Döntő: Spartacus–Jesenice 7:4. A végső sorrend: 1. Jesenice, 2. Spartacus, 3. Vojvodina, 4. Prevoje/Kiskőrös, 5. Silesians, 6. Fehérvár, 7. Drvene nogice, 8. Čunjevi.

Sándor Zsolt (jobbról) és Ladóczki Csaba a Jesenice csapatkapitányával (a szerző felvétele)

Sándor Zsolt (jobbról) és Ladóczki Csaba a Jesenice csapatkapitányával (a szerző felvétele)