2024. április 19., péntek
SZÓFIGYELŐ

Síatlon

Az idei olimpiai játékokon fordulatos versenyszámnak bizonyult a férfi síatlon. Norvég győzelemre lehetett számítani, a norvégok helyett azonban az oroszok kerekedtek felül. Az orosz Alekszander Bolsunov a második részben tört az élre, megelőzve az első részben vezető finn Iivo Niskanent. A második hely is orosznak jutott, mégpedig Gyenyisz Szpicovnak.

A síatlon a kilencvenes években került a sífutás versenyszámai közé. A férfiak 15 kilométert klasszikus stílusban futnak, további 15 kilométert pedig korcsolyázó vagy szabad stílusban. A női síatlon 2003 óta kétszer 7,5 kilométerből áll. A két szakasz között lehetőség van síléc és bot cseréjére.

A klasszikus stílus alkalmazása könnyebb, mint a korcsolyázó stílusé, elsajátítása egyszerűbb, viszonylag kisebb edzettség és rutin is elegendő hozzá. Nagy előnye ennek a stílusnak, hogy az izületeket szinte kizárólag tengelyirányban terheli, ezért igen egészséges mozgás. Vele szemben korcsolyázó technikát sokkal nehezebb megtanulni és jobb erőnlét kell hozzá. Ezzel a technikával nagyobb tempóval lehet haladni, mint a klasszikussal,  azonban a helyesen megtanult és kivitelezett mozgás meglepően könnyed és kevés energiát igénylő haladást biztosít.

A korcsolyázó stílus megteremtése az amerikai Bill Koch nevéhez fűződik. Ő az egyetlen amerikai, aki sífutásban olimpiai érmet szerzett. 1982-ben jelentkezett az akkor maratoni korcsolyázásnak nevezett sífutó-technikával. A hosszú távú sífutóversenyeken bevett módszer volt az, hogy az erősebb lábbal a nyomból kilépve, oldalirányba korcsolyázó mozdulattal gyorsítsanak a versenyzők. Koch továbbfejlesztette a világversenyeken korábban nem látott technikát, felváltva, mindkét lábbal kilépve V-alakban oldalra csúsztatta lécét, hogy onnan tolva növelje sebességét.

A síatlon szó utótagja, az -atlon görög eredetű, jelentése ‘küzdelem, verseny’, a ‘küzd’ értelmű athleó ige származéka, ugyanúgy, mint az atléta főnév. Szerepel a pentatlon, a biatlon és a triatlon főnévben. A modern pentatlonnak is nevezett öttusa összetett versenysport, öt sportágból (lovaglásból, vívásból, lövészetből, úszásból és terepfutásból) áll. A versenyek lebonyolítása lehet egyéni, csapat- vagy váltóverseny jellegű. A biatlon vagy sílövészet összetett téli sport, sífutás és lövészet kombinációja. A triatlon úszásból, kerékpározásból és futásból álló sportág. A három versenyszámot egymás után, pihenés nélkül kell teljesíteni, a versenyidőbe a két szám közötti átöltözés ideje is beleszámít. Duatlonnak is nevezik.