2024. április 19., péntek

Visszatért a berlini mozikba a Berlinale

Szerbiai rendezők és magyar vágó filmje is versenyez a fesztiválon

François Ozon Peter von Kant című versenyműve nyitotta meg tegnap este a 72 Berlinalét. A francia filmes produkciójának főszerepeit Denis Menochet, Isabelle Adjani és Hanna Schygulla alakítják. A szervezők olyan nyitófilmet kerestek, mely könnyedséget és erőt sugároz.

Több mint 250 filmet mutatnak be a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (Berlinale), amelyet egy év kihagyás után ismét a hagyományos formátumban rendeznek meg.

A legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medve díjakért 18 film versenyez a szemle programja szerint. A versenyfilmek között ezúttal nincs magyar alkotás. Ugyanakkor az egyik munka, Peter Strickland Flux Gourmet című filmjének vágója magyar – Fekete Mátyás–, egy másik versenyfilm, az Elizabeth Banks, Sigourney Weaver és Kate Mara főszereplésével készített Call Jane amerikai rendezője, Phillys Nagy az egyik nagyapja révén részben magyar származású.

A 18 versenyfilm közül a Call Jane az egyetlen, amelynek nem a Berlinalén tartják a világpremierjét, az alkotás a Sundance fesztiválon debütált. A rendezők többsége – a 18-ból 11-en –szerepelt már a Berlinalén, öten nyertek is már díjat. A visszatérők között van például a német Andreas Dresen, az olasz Paolo Taviani és a francia François Ozon. A játékfilmes zsűri elnöke M. Night Shyamalan.

A Berlinale visszatért hagyományos helyszíneire, tucatnyi berlini moziba. Ugyanakkor Mariette Rissenbeek ügyvezető igazgató a tájékoztatón kiemelte, hogy a munkafolyamatoktól a vendégek mozgásáig a rendezvény minden elemét hozzáigazították a járványügyi védekezés követelményeihez, így biztonságosan megtartható a fesztivál.

A legfontosabb elem, hogy a vetítéseken minden második helyet üresen hagynak, és csak a beoltott vagy a fertőzésen igazoltan átesett vendégeket engedik be, méghozzá csak friss negatív teszttel. A kísérőrendezvényeket és a szakmai programsorozatokat, köztük a European Film Market (EFM) filmipari vásárt 2021 után ismét online formátumban rendezik meg.

A február 20-ig tartó fesztiválon valamennyi szekciót együttvéve 69 országból 256 alkotást mutatnak be.

A szerbiai alkotások közül Miloš Pušić Heroji radničke klase és Bane Komljen koprodukcióban készült Poslevode című alkotása is szerepel a berlini filmes seregszemlén, amelynek a Berlinale Talents elnevezésű, a fiatal filmeseket bemutató programrészében Marija Stojnić i Stefan Malešević filmjét is levetítik.