2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Újabb védőoltás gyártásáról tárgyalnak

Az omikron alvariánsának esetében gyakrabban álnegatív a gyorstesztek eredménye

Alekszandr Gincburg, a Szputnyik V és a Szputnyik Light védőoltásokat kifejlesztő Gamaleja Intézet igazgatója nem tartja kizártnak, hogy a Torlak Virológiai Intézet az előbbit követően utóbbit is megkezdi gyártani. A Politika napilapnak nyilatkozva Gincburg elmondta, hogy a Szputnyik Light vakcina alkalmazását eddig több mint 30 országban hagyták jóvá. Egykomponensű vakcináról van szó, amely booster-vakcinaként bármely koronavírus elleni védőoltással kombinálva kiválóan működik. Gincburg hiszi, hogy a Torlakkal való együttműködés gyümölcsöző lenne, és hozzájárulna a globális gyártás erősítéséhez.

A Szputnyik V-t tavaly nyár elején kezdte gyártani, azaz ampullákba tölteni a Torlak. A szerbiai gyártású vakcinával október vége óta oltanak az országban. Év végén Nenad Popović innovációért és technológiai fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter azt mondta, addig nagyjából 2 millió dózis vakcinát állítottak elő a Torlakban, és kifejtette, hogy a tervek szerint a közeljövőben további 4 millió dózist állítanak elő. Popović akkor azt is kilátásba helyezte, hogy hamarosan egymillió Szputnyik Light megvásárlásáról köthető szerződés az orosz féllel, és megerősítette, hogy már megkezdődött az említett oltóanyag szerbiai engedélyeztetésének folyamata. Mint kifejtette, Szerbia nemcsak a Szputnyik Light, hanem a Szputnyik V nazális változatának gyártásában is érdekelt.

NEM VALÓSZÍNŰ NAGYOBB JÁRVÁNYHULLÁM

Az aktuális kutatások értelmében talán mégsem indokolt lopakodónak (stealth) minősíteni az omikron variáns alvariánsát, a BA.2-t, mivel a PCR-tesztek kimutatják, a mintákból pedig azonosítani lehet az alvariánst. A szerbiai szakértők szerint az antigén gyorstesztek valamivel kevésbé megbízhatók, azaz gyakrabban marad „láthatatlan” az alvariáns. Tanja Jovanović virológus az SZRTV vendégeként elmondta, hogy az alvariáns esetében valamennyivel több az álnegatív teszteredmény, ami az omikronban végbement mutáció jellegével magyarázható. A beszélgetés során az is kiderült, hogy azoknál, akiknél kialakultak a Covid–19 tünetei, ám a gyorsteszt eredménye negatív, a PCR-tesztet is elvégzik.

A szakértő szavai szerint Szerbiában jelenleg a fertőzések 90 százaléka az omikron variánsra vezethető vissza, 10 százaléka pedig a delta variánsra, „ám tekintettel tulajdonságaira, az alvariáns a közeljövőben feltehetőleg egyre nagyobb arányban lesz jelen”. Jovanović szerint nem valószínű, hogy az alvariáns nagyobb járványhullámot generál, mivel nem önálló variánsról van szó.

KEVESEBB ÚJ FERTŐZÉS, TÖBBEN LÉLEGEZTETŐGÉPEN

Egy nap leforgása alatt 12 532 új fertőzést jegyeztek az országban, 29 995 koronavírustesztet végeztek el, a pozitivitás aránya 41,8%. Hivatalosan a vizsgált 24 órában 58 Covid-páciens hunyt el, 14 171 a járvány kezdete óta. A kórházakban 4489 Covid-pácienst kezelnek, 174-en vannak lélegeztetőgépen. Vajdaságban 2871 volt az esetszám, Újvidéken 527. Az aktív esetek száma a tartományban 31 864, a székvárosban 7358.