2024. április 23., kedd

Többet fékeznek, mint tárgyalnak

Peter Stano: A dialógusnak gyorsabbnak és konkrét eredményeket felmutatónak kellene lennie

Brüsszelben már folynak a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folytatásának előkészületei, jelenleg a lehetséges témákat elemzik és a várható eredményeket körvonalazzák – jelentette ki a Tanjugnak nyilatkozva Peter Stano, az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője. Mint mondta, az előkészületek nem jelentik automatikusan a dialógus folytatásának a bekövetkezését, ehhez arra lenne szükség, hogy mind a két fél egyetértsen: csakis abban az esetben van értelme tárgyalni, ha készek konkrét megállapodások megkötésére és alkalmazására. Úgy fogalmazott, lényegében Belgrádban és Pristinában is arról biztosították az elmúlt időszakban az Európai Unió tisztségviselőit, hogy készen állnak tárgyalóasztalhoz ülni, a legmagasabb politikai szinten folytatni a félbeszakadt dialógust. Stano úgy értékelte viszont, hogy az eddigiek során tapasztalt tempó nem közelíti meg azt a gyorsaságot, amelyet az EU és az Egyesült Államok látni szeretne.

– Az EU üdvözli azt a hajlandóságot, amelyről Albin Kurti koszovói kormányfő és Aleksandar Vučić szerb államfő biztosította Brüsszelt. Jó körülménynek számít az is, hogy a felek készek a magas szintű politikai egyeztetések folytatására. Ami az Uniót illeti, készen áll megszervezni egy újabb ilyen találkozót, ennek azonban akkor kell megvalósulnia, amikor Belgrád és Pristina is eldönti, hogy hajlandó megállapodást kötni a polgárok helyzetének javítása, az egész folyamat előrelendítése érdekében – fogalmazott Stano.

Arra a kérdésre, hogy milyen benyomásokkal tért vissza Brüsszelbe belgrádi és pristinai útjáról Miroslav Lajčák, az EU dialógussal foglalkozó különmegbízottja, Stano azt mondta, a felek készen állnak a tárgyalásokra, de sajnos nem olyan ütemben képzelik el azok folytatását, ahogyan Brüsszel és Washington szeretné. Közölte, ennek ellenére az előkészületek zajlanak két szinten is, a tárgyalócsoportok újabb találkozójának és a politikai vezetők újabb eszmecseréjének megvalósítása érdekében is.