2024. április 23., kedd
TARTOMÁNYI KORMÁNY

Újvidékre látogatott az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója

Szerbia és Ausztria kulturális együttműködésének jövőbeni lehetőségeiről és formáiról cserélt véleményt tegnap Újvidéken Adrian Feiks, a belgrádi osztrák nagykövetség kulturális attaséja, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója és Dragana Milošević tartományi művelődési, tájékoztatási és vallási közösségi titkár.

A vajdasági tisztségviselő megelégedéssel állapította meg, hogy a tartományi kormány és Felső-Ausztria illetékes művelődési intézményeinek erre az évre két újvidéki kiállítást is sikerült közösen tervbe iktatniuk, ami azért is jelentős, mert Vajdaság AT elnököl a Duna Menti Tartományok Munkaközösségében. Az egyik kiállítás május 19-én nyílik meg a Vajdasági Kortárs Művészeti Múzeumban, a másik pedig októberben a Vajdasági Múzeumban Vajdaság és Alsó-Ausztria – Interkulturális kapcsolatok címmel. A művelődési titkár kiemelte, siker koronázta az újvidéki Szerb Nemzeti Színház és az alsó-ausztriai színház együttműködését is, ugyanis koprodukcióban készítették el a Madame Butterfly balettelőadást. A járványhelyzet miatt ugyan Ausztriában elhalasztották bemutatását, de Milošević szerint remélhetőleg hamarosan láthatja az osztrák közönség is. Mint mondta, az Európa Kulturális Fővárosa címet viselő tartományi székvárosban az idén egész sor olyan projektum vár megvalósításra, amely érdekes lehet a két ország művelődési intézményeinek további együttműködése szempontjából. Meghívta Adrian Feiks attasét, hogy látogasson el a március 3-a és 10-e között esedékes újvidéki Nemzetközi Könyvvásárra, melyen művelődési intézményeink kiadványait népszerűsítik, így ezen a téren is lehetőség nyílik az együttműködésre.

Adrian Feiks köszönetet mondott a vajdasági művelődési titkárságnak az együttműködés előbbre vitelét célzó fáradozásaiért. A szorosabb kapcsolatok kialakítása érdekében javasolta, hogy vajdasági művelődési intézmények is kapcsolódjanak be a Kulturális Intézmények Klaszterébe, amely pillanatnyilag Európa 18 országát öleli fel.