2024. április 19., péntek

Folytatódik a környezetvédelmi tüntetés

A lítium és a bór kiaknázásának tartós betiltását követelik

A Kreni-Promeni és a Szerbiai Környezetvédelmi Szervezetek Szövetségének (SEOS) szervezésében kedden este Kragujevacon ismét tiltakoztak az aktivisták, a lítiumot és bórt tartalmazó ásványi anyagok bányászatának Szerbiában való tartós betiltását követelve. Azért szervezték meg itt a tüntetést, mert a közelben fekvő Rekovac területén a Balkan Mining and Minerals bányatársaság a lítium- és bórtartalékokat kutatja. A szervezetek bejelentették, ma este Belgrádban folytatják a tiltakozást, majd lesátoroznak az elnöki palota előtt. A SEOS Facebook-profilján közzétettek értelmében addig maradnak ott, amíg az államvezetés nem teljesíti a követeléseiket.

– Ha a kormány betiltotta a lítiumbányászatot a Jadar folyó völgyében, akkor ugyanezt Valjevo, Jagodina, Rekovac, valamint Szerbia minden egyéb területének a vonatkozásában meg kell tennie. A tudósok egyértelműsítették, hogy a lítiumot és a bórt nem lehet fenntartható módon kitermelni. Ha a kitermelést megtiltották a Rio Tintónak, akkor minden bányatársaságnak meg kell tiltani – fogalmazott a kragujevaci tüntetésen Savo Manojlović, az Indulj-Változtass egyesület képviselője.

A korábbi közlések értelmében az említett szervezetek álláspontja az, hogy a lítium és a bór bányászatának húszéves moratóriuma semmit nem változtatna meg érdemben, elsősorban a bizonytalanság miatt. A polgárok nem tudnák, hogy mi történik az említett időszak után, de annak a veszélye is fennállna, hogy a bizonytalanság következtében a beruházók elkerülnék a bórban és lítiumban gazdag területeket – érveltek. A tiltakozást mindaddig folytatják és radikalizálják, amíg a választások okán nem oszlatják fel a köztársasági parlamentet. Az elkövetkezendőkben megejtendő radikális lépésekről a mai tüntetésen tájékoztatják a közvéleményt.