2024. április 19., péntek

Hatékonyabban ellenőrizheti a rendőrség a sofőröket

A rendőrség tulajdonában lévő új kamerák, szoftverek és eszközök egyre inkább segítik a szabálysértő sofőrök nyilvántartását és megbüntetését. A rendőrség a berendezések fejlesztésével, korszerűsítésével a közlekedésben résztvevők biztonságának növelésén dolgozik, írja a Szerbiai RTV.

A fokozott ellenőrzés során a rendőrök állókamerákat, átlagsebességmérő rendszereket, mobil információs rendszereket, radarokat, kábítószer és alkohol jelenlétét ellenőrző eszközöket alkalmaznak.

Goran Popović, a rendőrség illetékese azt mondta, hogy a közlekedési rendőrség birtokában olyan készülék is van, amely nyolcféle pszichoaktív anyagot észlel. Maga a teszt öt-hét percig tart, és nagyon egyszerű, nyálmintát vesznek a sofőrtől, behelyezik a készülékbe, és öt percet várnak az eredményre.

Kábítószer jelenlétének megállapítása esetén 12 órás vizsgálati fogságba helyezik az illetőt, ezt követően a szabálysértési bíró eltiltást rendel ki. Amennyiben a sofőrt már eltiltották a vezetéstől, a mobil információs rendszer észlelni tudja.

„A hivatali járművekbe beépített mobil információs rendszerek előnye, hogy automatikusan felismeri a rendszámtáblákat, ez alapján történik a célzott ellenőrzés” – magyarázta Popović.