2022. december 6., kedd

Elfogyott a turiai kolbász

Az idén február 25-e és 27-e között tartják meg a 38. Turiai Kolbászfesztivált. A szervezők a fesztivált megelőző hetekben újra dolgoznak a rendezvény népszerűsítésén, így az érdeklődők Zomborban, Szabadkán, Újvidéken, (és valószínűleg Belgrádban is) megkóstolhatják, valamint bemutatói áron meg is vásárolhatják a nemzetközileg is elismert turiai kolbászt. Az elmúlt pénteken a zombori Szentháromság téren a fesztivál szervezői a kora reggeli órákban állították fel a kis faházikókat, ahol a nap folyamán kínálták a nyers és száraz, csemege- és csípős kolbászt, amit hazavihettek, de a helyszínen frissen sütve, lepényben, mustárral kínálva meg is kóstolhattak a helybeliek, akik hosszú sorokban várakoztak a bódék előtt.

A Kolbászfesztivál Egyesület titkára, Željko Popić a zombori bemutatót összegezve lapunknak elmondta, a kolbász, amit hoztak, egy szálig elfogyott.

− Az idén Turián már a 38. Kolbászfesztivált rendezik meg, és amennyiben az emlékezetem nem csal, akkor a rendezvényt immár 33. alkalommal népszerűsítjük Zomborban. A bemutatkozás ezúttal is humanitárius jellegű volt, hiszen a Vuk Karadžić Kisegítő Iskolának, a Nyugdíjasok Otthonának, és a Miroslav Mika Antić gyermekotthonnak egyaránt 10-10 kg friss kolbászt adományoztunk – mondta Željko Popić. Kiemelte, február utolsó hétvégéjén, a kolbászfesztivál központi rendezvényén egy méterrel hosszabb kolbászt kívánnak előállítani Turián, mint 2021-ben, az új rekord 2038 méter hosszú kolbász lesz.

Szavai szerint a háromnapos rendezvényen kiválasztják a legjobb kolbászt készítő húsfeldolgozót, a legjobb helyi és vidéki töltelékkészítőt, lesz kolbászgyúrási és kolbászfaló verseny, gazdag kulturális és művelődési műsor, kiállítás stb.

Februárban a turiai kolbászfesztiválból ízelítőt kapnak még a szabadkaiak (2022. február 11-én) és az újvidékiek is.