2024. április 25., csütörtök

Bajmoki körtepálinka a nyertes

Nyolcadik alkalommal tartottak pálinkafesztivált Bácskossuthfalván

A bácskossuthfalvi Echo Gyermek- és Ifjúsági Rendezvényközpontban a hétvégén lebonyolított VIII. Kisüstiverseny egyik fő szervezője, Fábrik Attila elárulta, hogy évről évre egyre jobb minőségű pálinkákkal neveznek a gyümölcsészek a rendezvényre, ami bizonyos mértékben a szakmai zsűri jó tanácsainak, sugallatainak is tulajdonítható.

– A mi versenyünk színvonalát jelzi az is, hogy nem névvel ellátott mintákat értékel a zsűri, hanem egy kód szerint kapják a besorolást az italok. Ezt mutatja, hogy a 740 benevezett mintából csupán 54 ital nem részesült éremben, 233 aranyérem, 214 ezüst-, 239 bronzérem került kiosztásra. Bácskossuthfalváról 80 mintával neveztek. Az ez évi újításunk, hogy külön díjaztuk a hölgy versenyzőinket, illetve a hivatalosan bejegyzett, nyertes kereskedelmi szeszfőzdék is jutalmazva lettek – hallhattuk a fesztivál igazgatójától, aki azt is elárulta, hogy a zsűri elsősorban a minták illatát veszi figyelembe, ami arról ad információt többek között, hogy van-e benne kellemetlen, szúrós-savanykás szagú elő- vagy utópárlat. Ez kizárja az érmes helyezést. Aztán következhet a kóstolás, hogy kiérződik-e belőle a gyümölcs.

A rendezvény háziasszonya, Tímár Gabriella, a társszervező Ady elnöke hozzátette, hogy a pálinkaversenynek már évek óta kísérő rendezvénye a gasztronómiai tartalom valamilyen formában, így az idén összegyűjtötték a házi ízek falubeli éltetőit.

– A helyszín szűkösségére való tekintettel meghívásos alapon szerveztük meg a Gasztrofesztivált, ezúttal 14 kiállító kínálta a termékeit, egyértelmű igény mutatkozik a nagyobb térre. Művelődési egyesületünk csapata néhány nappal korábban disznót vágott és dolgozott fel, ebből készültek a konyhában a fesztiválon megvásárolható friss, disznótoros finomságok, töltött káposzta, hurka. Édes finomságokat kínáltunk, illetve ajándékoztunk is – mondta Tímár Gabriella.

A fesztivál nyertes pálinkáját a bajmoki Varađanin Zoran készítette el, második lett a zentai Bús Ákos, bronzéremmel a zimonyi Nikola Stojnić térhetett haza. A legjobb almapálinkát a horgosi Valković Denis adta át, kajszibarackból a szabadkai Dulić Ivan készítette el a nyertes italt. A birs kategória győztese Novaković Zoran lett Gornja Trnavából. A cseresznyepálinkák sorában a topolyai Fekete Ibolya párlata lett a legjobb. A faeper és a körte kategória nyertese is a bajmoki Varađanin Zoran lett, a legjobb vilmoskörtéből készített italt pedig a szabadkai Tomislav Jakovčević adta át. Meggyből és čačaki szilvából készült párlatok kategóriájában a zentai Bús Ákos lett a nyertes, őszibarackból pedig a bátaszéki Indrich Róbert. Požegai szilva barrique kategóriában a peskai Lazić Milojko győzedelmeskedett, szőlőpálinkájával pedig a zimonyi Nikola Stojnić. A legjobb törköly barrique pálinka bácskossuthfalvi lett, amit Dušan Mrdja készített el. Januskó József pedig a likőr kategóriában győzedelmeskedett, illetve a legeredményesebb szerbiai termelőként nyert elismerését is átvehette. Serleget vehetett át a helyi Bakos István, akinek azt az alma-körte-birs kategóriában nyújtották át. A bátai Muth József amellett, hogy a legtöbb pálinkamintával versenyzett, a borókás kadarkaborpárlata is serleget érdemelt a zsűri döntése értelmében, és ő lett a legeredményesebb magyarországi termelő is. Bácskossuthfalva legjobb pálinkáját Gulyás László készítette el. Megjutalmazták a legeredményesebb bánáti termelőt is, a bégaszentgyörgyi Aleksandar Tucić személyében. A legeredményesebb női termelő elismerést a felvidéki Kozmann Gabriella vehette át, a legeredményesebb kereskedelmi főzde pedig a Bajai Pálinka Kft. lett. A Rizling egyesület különdíját a magyarországi Oldal Gábornak ítélték oda.