2024. április 16., kedd
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Nem lopakodik, csak bújócskázik

Az omikron alvariánsa nem tűnik ellenállóbbnak a védőoltásokkal szemben

Reagálva a korábbi bejelentésre, hogy Szerbiában is kimutatták a koronavírus omikron variánsának alvariánsát, a BA.2-t, amit a sajtó előszeretettel stealth-nek, azaz lopakodónak becéz, Predrag Kon epidemiológus a Prva tv-nek azt nyilatkozta, hogy ez a változat a tüskeproteinon észlelt mutációk következtében hatékonyabban fertőz. Az eredeti omikronhoz képest az alvariáns másfélszer gyorsabban terjed – húzta alá Kon, mondván, hogy a tudományos közösség továbbra sem minősítette a BA.2-t kiemelt figyelmet érdemlő variánsként. Egyelőre nem tudni, hogy a BA.2 miként befolyásolja majd a járványhelyzetet Szerbiában – tette hozzá Kon, aki szerint az aktuális járványhullám kezd csillapodni. Mindemellett az is megfigyelhető, hogy januárhoz képest most többen fertőződnek meg a gyermekek körében, ezért jó, hogy jövő héten egyhetes lesz a tanítási szünet.

Kon megismételte, hogy hosszú távon a védőoltás jelent megoldást, és amíg az átoltottsági arány nem éri el a kívánatos szintet, nem lehet arra számítani, hogy a járvány hamarosan véget ér. Lehet, hogy a védőoltás kevésbé véd a fertőződéstől, ám a többségnél továbbra is megakadályozza a súlyos tünetek kialakulását, így kevesebben kerülnek kórházba – nyomatékosította Kon, aki a második emlékeztető oltás kapcsán közölte, hogy erről a Nemzeti Immunizációs Bizottság dönt, ám hiszi, hogy azt elsősorban az idősek, valamint az immunhiányos megbetegedésben szenvedők számára javasolják majd.

NEM OKOZ SÚLYOSABB MEGBETEGEDÉST

Az omikron alvariánsát amiatt nevezte el a sajtó stealth-nek, mert a kezdeti megfigyelések szerint az eredeti omikronhoz képest nehezebb kimutatni PCR-teszttel. Mostanra egyre több országban cáfolják ezt. A magyarországi Neumann Labs közleménye szerint az omikron új alvariánsa nem lopakodik, csak „bújócskázni” próbál: a hagyományos PCR-teszt nagy pontossággal mutatja ki az omikron BA.2-es alvariánsát is.

Boris Pavlin epidemiológus, az Egészségügyi Világszervezet munkatársa múlt héten azt mondta: úgy tűnik, hogy az omikron eredeti variánsához képest a BA.2 nem okoz súlyosabb megbetegedést, de a védőoltások hatásossága is hasonló mértékűnek tűnik. A BA.2 mostanra több országban, például Dániában, is kezdi felváltani a BA.1 változatot – tette hozzá.

KÉTSZER ANNYIAN KÓRHÁZBAN

Egy hónap alatt megduplázódott a kórházban kezelt Covid-páciensek száma – nyilatkozta az SZRTV-nek MilikaAšanin, a Szerbiai Klinikai Központ igazgatója. A kórházban elhelyezettek 90 százaléka 60 évnél idősebb, társult megbetegedésben szenvedő páciens, mondta, kiemelve, hogy a batajnicai Covid-kórházban jelenleg 727 páciens van, közülük 60-an az intenzív terápiás részlegen, 37-en lélegeztetőgépen. A klinikai központ egészségügyi dolgozóinak jelenleg a 7,6 százaléka van a fertőzés miatt betegállományban – derült ki a beszélgetés folytatásában.

13 772 új eset – 59 elhunyt

A tegnapi járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 32 933 tesztet végeztek el, 13 772 új fertőzést jegyeztek, így a pozitivitás aránya 41,8 %. Hivatalosan 59 Covid-páciens hunyt el, 14 113 a járvány kezdete óta. A kórházakban 4425 Covid-pácienst kezelnek, 168-an vannak lélegeztetőgépen. Vajdaságban 3253 új fertőzést jegyeztek, Újvidéken 806-ot.

Az óvodákban is szünetet kérnek

Az iskoláskor előtti intézmények alkalmazottainak két szakszervezeti tömörülése is azzal az indítvánnyal fordult a köztársasági kormányhoz és az egészségügyi válságstábhoz, valamint az oktatási miniszterhez, hogy jövő héten ne csak az iskolákban szüneteljen a tanítás, hanem az óvodákban is. Az indítványt a kedvezőtlen járványhelyzettel indokolták.