2024. március 28., csütörtök

Kon: Nem tudni, a stealth omikron hogyan befolyásolja majd a járvány lefolyását

Predrag Kon epidemiológus, a köztársasági válságstáb tagja kijelentette, hogy a Szerbiában tegnap regisztrált stealth omikron törzs a koronavírus omikron törzsének egy alváltozata, írja a 021.rs hírportál.

Kon szerint ennek az változatnak olyan mutációja van, ami megkönnyíti a sejtekhez való kötődését, és körülbelül másfélszer könnyebben átvihető, mint az eddig ismert omikron törzs. A szakember a Prva Televízió vendégeként elmondta, hogy a stealth törzset már körülbelül 60 országban fedezték fel, és a különösen figyelt variánsok közé tartozik.

Hozzátette, arra a kérdésre, hogy mennyire befolyásolja hazánkban a járvány lefolyását, egyelőre senki nem tud válaszolni, remélhetőleg nem lesz nagy hatással.

Predrag Kon elmondta, hogy a megbetegedések szerkezetében látható változás, január elején ugyanis az újonnan fertőzöttek nagy része 20 és 50 év közötti volt, most pedig a fiatalabbak között terjed a vírus. Ezért is fontos, hogy a jövő héten hosszabbított szünetet tartsanak az iskolákban, becslések szerint ugyanis ez a megszakítás bőven elég ahhoz, hogy megállítsák a vírus terjedését a fiatalok körében – tette hozzá a köztársasági válságstáb tagja.