2023. október 1., vasárnap

Kivonulhat az Európai Unióból a Meta

Ultimátumszerű követeléssel állt elő a Facebook, az Instagram és a WhatsApp anyacége, a Meta: ha nem tárolhatja az európai uniós felhasználók adatait amerikai szervereken, leállítja az említett szolgáltatásokat, és kivonul az európai piacról. 

A hirdetésből és a felhasználók adatainak kereskedelméből élő Meta állítólag nem viccelt a feltétellel, a Facebook-alapító Mark Zuckerberg az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyeletnek benyújtott éves beszámolójában leszögezte: ha a cége nem tudja az eddig megszokott módon működtetni szolgáltatásait, akkor elképzelhető, hogy kivonul az EU-ból. 

Zuckerbergnek az a problémája, hogy a Meta eddig az úgynevezett Adatvédelmi Pajzs (Privacy Shield) keretrendszert használta jogalapként az EU és az USA közötti adatáramlásra és adatfeldolgozásra. 

Csakhogy az Európai Unió Bírósága 2020 júniusában nekiment a transzatlanti keretrendszernek, biztosítva, hogy az általános adatvédelmi rendelet, ismertebb nevén a GDPR (amely minden uniós oldalon felugrik első látogatáskor) útján az uniós állampolgárok adatai az unióban maradnak. 

Éppen ezért a Meta úgy dönthet, hogy egyes szolgáltatásait beszünteti az EU-ban. A hangsúly a feltételes módon volt, mert az adatkezelési botrányok miatt nevet változtató anyacég felett borúsak a felhők: 25 százalékkal esett részvényeinek az értéke, miután kiderült, hogy stagnál, illetve csökken az új felhasználók száma.