2024. április 20., szombat

Év eleji újratervezés

A vártnál több pénz került 2021 végére a tartományi büdzsébe, így máris módosítani kellett – Hitelfelvételről is döntött a képviselőház

Alig múlt el egy hónap az évből, máris módosította – a vajdasági kormány javaslatát elfogadva – az idei költségvetést keddi ülésén a tartományi képviselőház: 88,4 milliárd dinár helyett 89,1 milliárd dinár áll rendelkezésre 2022-ben. A megemelt összeg annak a következménye, hogy tavaly év végén a tervezettnél több tartalék maradt a tartományi büdzsében, így most pótköltségvetést kellett készíteni. Smiljka Jovanović tartományi pénzügyi titkár a javaslat előterjesztése során közölte, hogy az év végére a tervezettnél 1,46 milliárd dinárral több pénzt jegyeztek, a pótköltségvetésre tehát racionális okokból van szükség: aktiválni szeretnék ezt a forrást is, a belső pénzösszegeket használni, ahelyett, hogy például külső forrásokból szavatolnák valamelyik fontos költségvetési tételnek a finanszírozását. A bajsai és számosi jégvédelmi központok fejlesztése, automatizálása esetében a tartomány eláll a továbbiakban a hitelforrások használatától, és saját erőből pénzeli tovább a szóban forgó megkezdett projektumokat a tavalyi tartaléknak köszönhetően – ismertette a pénzügyi titkár az ülésen. A pótköltségvetésnek köszönhetően az adósságokat 462 millió dinárral csökkenti a vajdasági adminisztráció. A tervek szerint két év alatt 700 millió dinár értékben vettek volna fel kölcsönt a jégvédelmi beruházások megvalósítása céljából. A tavalyról átirányított összeg fennmaradó részéből 729 millió dinárnak nem adott azonnal rendeltetést a tartomány, fenntartja az év közben esedékes, nem várt beavatkozások pénzelésének lehetőségét, a többit a költségvetési hiány egy részének fedezésére fordítja.

A 2022. évi bevételek az új költségvetési adatok szerint 80,8 milliárd dinárt tesznek ki, tehát nyolcmilliárd a hiány. Jovanović hangsúlyozta, a vártnál korábban bekövetkezett módosítás nem okoz változásokat a korábban meghatározott költségvetési célok terén. A változás egyik következménye az is, hogy Vajdaság erősíti a költségvetési tartalékait, számolt be, ez az összeg a teljes költségvetés 1,5 százalékát teszi ki.

NYOLCVAN ÉPÜLET „KIZÖLDÜL”

Smiljka Jovanović ismertette a második napirendi pontnak a részleteit is, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) együttműködve Vajdaság hitelt vesz fel nagyberuházási kiadások megvalósítására, az erről szóló szerződést tavaly december 1-jén írták alá az illetékesek. Egy 12 millió eurós összegről van szó, melyet 13 évre vesz fel a tartomány, 1,5 százalékos éves kamat és három és fél év türelmi időszak mellett. A pénzügyi titkár elmondta, a szerződés részét képezik visszatérítés nélküli támogatások is: egy 400 ezer és egy 650 ezer eurós technikai jellegű támogatásrendszer, továbbá egy egymillió euró értékű fejlesztési csomag. Mindent egybevetve az effektív kamatláb –0,8 százalékot tesz ki, ennél jobb feltételeket eladósodásra aligha lehetett volna találni – fogalmazott az ülésen a titkár. A pénzt mintegy nyolcvan vajdasági közintézmény energiahatékonyságának elérésére fordítják majd megújuló energiaforrások használatának lehetővé tételével.

NAPELEM VAN, IVÓVÍZ NINCS

Az ellenzék soraiból azt kifogásolták, hogy túl korai a büdzsé újratárgyalása, voltaképpen a rossz előzetes tervezésnek a következménye. Saša Šućurović, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga képviselője azt mondta, érthetetlen, hogy Vajdaság az energiatakarékosság érdekében adósodik el, miközben százezrek nem férnek hozzá iható csapvízhez, s ennek a helyzetnek a rendezésére tavaly mindössze 300 millió dinárt szánt az adminisztráció. Đurađ Jakšić, a Szerb Radikális Párt frakcióvezetője is hasonló véleményt fogalmazott meg, mondván, inkább a víz minőségi javítására, szociális juttatásokra, beruházásokra lenne szükség. Ugyanakkor felesleges a költségvetési tartaléknak a rendeltetés nélküli halmozása is, amelyet aztán a hatalom arra fordít, amire csak akar. Előbb a civilizált életformának megfelelő körülményeket kéne teremteni, azután esetleg napelemes áramfejlesztésen és egyéb efféle beruházásokon lehetne spekulálni – vélekedett a radikális párti tisztségviselő.

HAZAI BANK NEM AKADT

A 2022-es költségvetés tervezése már augusztusban elkezdődött – magyarázta Nenad Borović, a Szerb Haladó Párt képviselője, de még az utolsó tavalyi módosításnál sem lehetett pontosan tudni azt december 31-én, hogy mekkora tartalékösszeggel rendelkezik majd a kassza. Nem indokolatlan a korai módosítás és nem volt rossz a tervezés sem – érvelt az ellenzéki bírálatokra reflektálva. Mindig dicséretes, ha egy változás során csökken az adósság, az új eladósodásnál pedig mínuszban van a valós kamatláb. Ilyen feltételeket a hazai kereskedelmi bankok sem tudtak szavatolni – magyarázta, ezért döntöttek az EBRD mellett. A tartalék egyáltalán nem magas, másfél százalékát teszi ki a költségvetésnek, holott négy százalékát is jelenthetné az érvényes jogszabályok alapján.

A képviselők támogatták a hitel felvételét és a horvát határ felé haladó vasútvonal felújítását is (Ótos András felvétele)

A képviselők támogatták a hitel felvételét és a horvát határ felé haladó vasútvonal felújítását is (Ótos András felvétele)

Támogatta a javaslatok elfogadását a Vajdasági Magyar Szövetség is. Pintér Anna-Mária képviselő újságíróknak nyilatkozva közölte, a megoldások nagy számú beruházás teljesítését eredményezik majd. Az energiatakarékosság fontos kérdést jelent, ezért az erre a területre irányuló fejlesztések segítése fontos feladatnak számít – hangsúlyozta.

A képviselőház elfogadta az ülésen a Belgrádtól Šiden keresztül a horvát határig haladó vasútvonal felújítását célzó, Vajdaságot érintő térség területrendezési tervét is.