2024. április 25., csütörtök

A kreatív diákok iskolája

Két magyar nyelvű osztály nyílik szeptembertől a szabadkai Politechnikai Iskolában

Azok a diákok, akik szeretnek rajzolni, jól feltalálják magukat a térben, jó a kézügyességük, és szeretnek a számítógépen dolgozni, a szabadkai Politechnikai Iskola a legjobb választás a számukra.

Arancsity Dancsa Gyöngyi, a középiskola építészmérnök tanára elmondta, hogy két magyar nyelvű tagozat nyílik szeptembertől. A négyéves építész technikus szak, ahova harminc diákot vesznek fel, valamint egy hároméves szakmunkásképző tagozat, ahol három szakmát is tanulhatnak a növendékek, ezek pedig a következők: építési gépkezelő, elsődleges építési munkák operatőre, valamint vízvezeték-, fűtés- és klímaszerelő. Mindegyik szakra tíz diák jelentkezését várják. A középiskolának nyolc informatikai terme van korszerűen felszerelve, modern, nagy teljesítményű számítógépekkel. A szakmai gyakorlatra pedig az intézmény gyakorlati oktató műhelyei állnak a diákok rendelkezésére. A negyedik szakfokozatra való bejutáshoz a tanulónak minimum ötven ponttal kell rendelkeznie, tehát a tanulmányi átlageredmény és a kisérettségi pontszáma el kell, hogy érje az ötven pontot. A harmadik szakfokozatnál ugyan nincs minimum pontszám, de itt is az előbb említett felsorolás a mérvadó, ezenkívül minden diáknak orvosi bizonylatra van szüksége (fontos a jó látás, színérzék, és hogy ne féljen a magasságtól) ahhoz, hogy erre a tagozatra beiratkozhasson.

Az építésztechnikusi szak legvonzóbb eleme a tervkidolgozás, aminek során a műszaki követelmények figyelembevételével a tanuló szinte korlátlanul kifejezésre juttathatja képzelőerejét, művészi érzékét és sokrétű tudását. Az építésztechnikusi szakon szerzett ismeretek épp azt a tudást gyarapítják, amely lehetővé teszi az egyéni képességek fejlesztését. Itt a diákok megtanulják, hogy valójában hogyan lehet egy építkezést dokumentálni, illetve milyen dokumentációkra van szükség ahhoz, hogy lebonyolítsanak egy építkezést. Ez egy kreatív szak, ahol a növendékek a tanulmányaik során megismerkednek a szabadkézi rajz és a statikai számítások alapjaival, az építészeti munkálatok megszervezésével és a makettkészítéssel is. Emellett tanulmányozzák a művészet és az építészet történetét és fejlődését is. A gyakorlati óráik a diákoknak a blokk órák révén valósulnak meg, amikor is építkezésre mennek vagy különböző tervezőirodák munkájába kaphatnak betekintést. Az iskolában végzett fiatal szakemberek szaktudásuk birtokában bátran pályázhatnak valamely tervezőirodába, vagy folytathatják tanulmányaikat az építészmérnöki vagy építőmérnöki karokon.

Az építési gépkezelő szak ismérvei: Az építő munkák és a gépgyártás nagyfokú fellendülése megkövetelte olyan szakemberek képzését, akik sikeresen tudják kezelni ezeket az eszközöket. Az iskolában el lehet sajátítani a szükséges elméleti és gyakorlati tudást, ami ezeknek a gépeknek (bágerek, buldózerek, emelődaruk, scraperek, dozerek és graderek, árokásó-rakodó, kotró, földtoló, földgyalu) az irányításához nélkülözhetetlen. Az építőipari gépkezelő megismerkedik az építőanyagok gyártásánál, megmunkálásánál és útépítéseknél használt gépekkel is. A gyakorlatok duális oktatás keretében folynak az iskola szociális partnereinél. A hároméves szak befejezése után a tanuló munkába állhat építőipari vállalatoknál.

Az elsődleges építési munkák operatőre szakról: Az alapvető építőipari munkákat végző szakmunkások képzése három évig tart, sok gyakorlati munkával – a szakmai gyakorlat első osztályban heti egy, másodikban heti két, harmadik osztályban pedig heti három napot vesz igénybe. E szakirányon a tanulók három alapvető szakmát sajátíthatnak el, ezek pedig a következők: ács, kőműves és betonozó. Itt a diákok azt tanulják meg, hogy hogyan lehet egy épületet az alaptól a tetőig felépíteni. A munkatechnológia elméleti része az osztályteremben valósul meg, a gyakorlati oktatás pedig duális oktatás keretében, építkezéseken. Az említett építési munkákhoz szükséges képzés mellett a diákok különböző területekről szereznek ismereteket, mint a tervolvasás, az építőanyagok osztályozása, tárolása és szállítása, anyag- és árkalkulációk készítése és a munkamenet megszervezése.

Vízvezeték-, fűtés- és klímaszerelő: A középiskola idén először nyitja meg ezt az új tagozatot. A vízépítő ipar és az életszínvonal gyors fejlődése következtében sok új feladatot kell színvonalasan megoldani ahhoz, hogy egy településen belül minden vízfogyasztó megfelelő minőségű vízhez jusson korszerű és biztonságos módon, a szennyvíztől pedig minél gyorsabban és környezetbarát megoldással megszabaduljon. Az iskola célja olyan szakemberek képzése, akik alkalmasak arra, hogy gyakorlati munkájukat elméleti szempontból megalapozottan, önállóan szervezzék, végezzék és ellenőrizzék lépést tartva a szakma fejlődésével. A tanulók víz-, szennyvízelvezető hálózat, hűtés-, fűtés-, a klímaberendezések felszerelésével, kialakításával foglalkoznak. Ez ugyan nem duális képzés, de itt is van gyakorlati oktatás, méghozzá az iskolában, ugyanakkor a diákok el is látogatnak az iskola szociális partnereihez, hogy betekintést kapjanak a munkálatokba.

A szabadkai Politechnikai Iskola magántanulókat is képez magyar és szerb nyelven egyaránt. A diákoknak lehetőségük van tovább képezni magukat egy adott szakon. A középfokú oktatás rendes programjai mellett az iskola alkalmat nyújt szakmai továbbképzésre is az érettségi után speciális és mesterképzés formájában.

Az oktatási intézményben egyébként tizenhárom szakkör is működik. Nagyon aktív a sport területéről a céllövész, súlyemelő szakkör, ugyanakkor vannak például képzőművészeti és műemlékvédelmi szakkörök is. Tervek szerint április 7-én lesz a középiskolában nyílt nap, március 15-én és 16-án pedig építőnapot tartanak az általános iskolás és középiskolás diákok számára, ahol igyekeznek velük megismertetni az építőipari szakmákat.