2024. március 29., péntek

Dr. Perišić: A férfiak is képesek lehetnek a szoptatásra

Dr. Vojislav Perišić gasztroenterológus a Prva Televízióban kijelentette: ritka esetekben azok a nők is tudnak szoptatni, akik nem várandósak. Sőt, mint mondta, akár a férfiak is szoptathatnak. Mindezekre az érdekes tényekre a fő válasz az agyalapi mirigy szerepe.

Perišić hozzátette, hogy a szoptatás mind a gyermekeknek, mind pedig az anyáknak nagyon fontos, és hogy a tejvesztés gyakran az anyák stresszes állapota miatt következik be – írja a B92.

A szakember elmondta, hogy a tanulmányai alatt az egyik tanárától azokat az információkat kapta, hogy azok az anyák, akik például örökbe fogadnak egy gyermeket, tudnak szoptatni annak ellenére, hogy korábban nem szültek. Rámutatott, hogy ezért tulajdonképpen az emlő ingerlése a felelős, ami az agyalapi miriggyel kerül összeköttetésbe. Az ilyen esetek ugyanakkor nagyon ritkák.

– Van olyan helyzet is, hogy az apa mellre teszi a gyereket, és amennyiben a tejmirigy és az agyalapi mirigy is alkalmas erre, akkor ebben az esetben is lehetséges a szoptatás – magyarázta Perišić, hozzátéve, minden olyan krízis, amit az anyák élnek át a szoptatás alatt, átmeneti.