2024. április 23., kedd

Útfelújítás Adán és Moholon

Ada községben az idén magántőke bevonásával 700 millió dinárból újítják fel az elhasználódott települési úthálózatot

Ada község képviselő-testülete csütörtök esti ülésén megszavazta, hogy a Standard kommunális közvállalat a helyi önkormányzat jóváhagyásával a köz- és a magánszféra együttműködésében, magánbefektető bevonásával újítsa fel és tartsa karban a községi úthálózatot. A tervek szerint az útfelújítások nagyobbrészt Moholon, kisebb mértékben Adán zajlanak. Bilicki Zoltán adai polgármester elmondta, hogy a köz- és a magánszféra együttműködésével tervezett projektumot a szerb kormány szakbizottságának jóváhagyásával indították el. A nemzetközi közbeszerzési pályázatot tíz napon belül kiírják, hogy kiválasszák a megfelelő magánbefektetőt, mert szeretnék, ha 2022 végéig befejeződnének a nagyszabású útjavítási munkálatok.

– Ada község önkormányzata úgy döntött, hogy a köz- és a magántőke egyesítésével felújíttatja és újraaszfaltoztatja a lakott területen több utcában az úttestet. A projektum keretében parkolóhelyek épülnek a község területén található templomoknál és temetőknél, valamint felújítják az adai Cseh Károly Általános Iskola központi épületének udvarát is – magyarázta Bilicki Zoltán. – Különösen Moholon nagyon romlik az úthálózat állapota. Ennek a karbantartása egyre jelentősebb összegeket igényelne a helyi önkormányzattól, amennyiben elfogadható állapotban szeretnénk tartani az utakat. Viszont a karbantartás, a foltozás és a kátyúzás csak félmegoldást jelent, és sohasem érnénk utol magunkat, hogy megfelelő állapotba hozzuk a községi közutakat. Ebből a megfontolásból gondoltuk azt, hogy rászánunk egy jelentős összeget, amelyből huzamosabb időre rendbe tesszük az úthálózatot, hogy az elkövetkező időszakban ne terheljenek bennünket a karbantartási költségek. A beruházás értéke körülbelül 700 millió dinár, amit az önkormányzat önállóan fog kifizetni részletekben a magánbefektetőnek a munka befejezésétől számított tízéves időszakban. A munkálatokat az idei évre terveztük, vagyis ezeknek 2022 végéig be kell kell fejeződniük. A törlesztésre egy év türelmi idő áll rendelkezésünkre a projektumban, vagyis a 2023-as esztendőben az útfelújítási munkálatok költsége még nem terheli a községi költségvetést. A munkálatokat 2024 elejétől kezdjük majd kifizetni. Azzal, hogy a magánpartner kötelezettsége garanciát adni a felújított útszakaszokra, és szükség szerint részt venni a többi utca és aszfaltozott felületet karbantartásában. A projektumban a közpartner szerepét a Standard kommunális közvállalat látja el, ezért átruháztuk a közvállalatra a községi úthálózat karbantartásának és rendezésének feladatát. A közvállalat írja ki és bonyolítja le a közbeszerzési pályázatot a magánbefektető kiválasztására, ezután szerződést kötnek a munkára is. A nemzetközi közbeszerzési pályázatot szeretnénk tíz napon belül kiírni, amire így külföldi cégek is pályázhatnak – nyilatkozta a polgármester, aki hozzátette, hogy más községben már folyamatban vannak az útfelújításra vonatkozó, köz- és magánpartneri együttműködésben zajló beruházások.

Ada községben negyvennégy helyszínen aszfaltoznak a beruházás során (Fotó: Csincsik Zsolt)

Ada községben negyvennégy helyszínen aszfaltoznak a beruházás során (Fotó: Csincsik Zsolt)

A tervezett beruházás során Moholon huszonöt helyszínen, Adán tizenkilenc helyszínen végeznek útjavítási munkálatokat és parkolóépítést. Az aszfaltozási munkálatok során a két településen összességében 98 799 négyzetméternyi területet aszfaltoznak le. Adán az alábbi helyszíneken terveznek munkálatokat: Szőlőskertek utca, Tiszapart utca, Dositej Obradović, a rekreációs központban a strandfürdőig és a műfüves focipályáig, Temető utca, Đuro Đaković utca, Tito marsall utca, a Cseh Károly iskola udvara, a katolikus templom melletti parkoló, Vuk Karadžić utca, JNH utca, Kossuth Lajos utca, Žikica J. Španac utca, Boris Kidrič utca, Krajina utca, Arany János utca, Kiss Ernő utca, Május 1. utca. Moholon az alábbi helyszíneken terveznek munkálatokat: Petar Drapšin utca, Vasút utca, Tito marsall utca, Október 8. utca, Podbarska utca, Branko Radičević utca, Partizán utca, Invalidus utca, Novak Radonić utca, Đuro Daničić utca, Proletár utca, Makszim Gorkij utca, Masaryk utca, Vukašin Stokić utca, Jovan J. Zmaj utca, Vuk Karadžić utca, Vajdaság utca, Ifjúság utca, Ady Endre utca, Petőfi Sándor utca, Testvériség-egység utca, Svetozar Miletić utca, Népi forradalom utca, Ipari utca.

Nyitókép: Ada községben negyvennégy helyszínen aszfaltoznak a beruházás során (Fotó: Csincsik Zsolt)