2024. április 24., szerda

Energiatakarékos, biztonságos iskolákat!

Az intézmények és gazdák energiahatékony befektetései mellett közlekedésbiztonsági projektumokat is támogatnak tartományi forrásokból

Február folyamán négy kiírást tesz közzé a Tartományi Energiaügyi, Építkezési és Közlekedési Titkárság. Tegnap megjelentették a vajdasági gazdák energiahatékony befektetéseire, illetve az intézmények fűtőtesteinek korszerűsítésére vonatkozó kiírásokat. Az államilag alapított intézmények részére várhatóan a hónap közepén jelenik meg az energiatakarékos izzók beszerzésére vonatkozó pályázat is, de ugyanekkor teszik közzé a közlekedésbiztonságot növelő projektek támogatásának keretösszegét is – tudtuk meg Fehér Szabolcs segédtitkártól. 

A titkárság az idén 12 millió dinárral támogatja a vajdasági gazdákat. Hozzájárul ugyanis ahhoz, hogy az öntözőrendszerek működtetéséhez napelemeket szerezzenek be a termelők. A bejegyzett gazdaságok pályázatonként legfeljebb 800 ezer dinárra tarthatnak igényt. A befektetésekhez akár 80 százalékban is hozzájárulhat a titkárság – ismertette az első kiírást a segédtitkár.

– Ugyanekkora támogatási arányban járulunk hozzá az államilag alapított intézmények energiahatékony befektetéseihez is. Az első kiírás a gázkazánok cseréjére vonatkozik. A nagyobb hatásfokú fűtőtestek beszerzésére és felszerelésére az idén 20 millió dinárt különítettünk el, ami 13 millió dinárral magasabb keretösszeg a tavalyihoz képest. 2021-ben ugyanis erre a célra 7 millió dinár állt rendelkezésünkre. Ezekből az eszközökből három magyar önkormányzat is részesült, így tavaly korszerűsödött a topolyai Dr. Hadzsi János Egészségház, a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola és a magyarkanizsai József Attila Könyvtár is – emelte ki a segédtitkár. Hozzátette, hogy az említett idei kiírásokra február 18-áig fogadják a kérelmeket.

Az óvodák, iskolák, sportközpontok, egészségházak, kórházak, könyvtárak és más, állami tulajdonban levő intézmények február közepén is legyenek résen, ugyanis előreláthatólag akkor jelenik meg az energiahatékony izzók beszerzésére és felszerelésére vonatkozó kiírás – vázolta a terveket Fehér Szabolcs. Kiemelte, hogy tavaly erre a célra 45 millió dinárt különített el a titkárság, a civil szervezetek energiahatékonyságot népszerűsítő projektjeit viszont további 2 millió dinárral támogatták.

FÓKUSZBAN AZ OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK

Várhatóan a hónap közepén jelentetik meg a közlekedésbiztonságra vonatkozó kiírást is. Az idén csaknem 17 millió dinárral növelték a keretet, és a korábbi bejelentések szerint csaknem 55 millió dinárral támogatják az önkormányzatok azon befektetéseit, amelyek a közlekedésbiztonság növelését célozzák meg – vetítette előre a terveket a segédtitkár.

– A titkárság az oktatási intézmények területein fekvő közlekedési útvonalak rendezését szorgalmazza. Külön is foglalkozunk olyan közlekedésbiztonsági projektekkel, amelyek az iskolák és óvodák környékének biztonságos megközelítését vizsgálják. Folyamatban van ugyanis annak a feltérképezése, hogy a vajdasági településeken az iskolakörzetekben megfelelő-e a közlekedési jelek kihelyezése, biztonságosak-e a megközelítési lehetőségek, illetve rendelkeznek-e tervdokumentációval a helyzet rendezéséhez. A tanulmány várhatóan májusra készül el – ismertette a folyamatban levő projektet a segédtitkár.

A biztonságos közlekedés fejlesztésére tavaly decemberben csaknem 38 millió dináros támogatást osztott ki a titkárság. Ahogyan arról beszámoltunk, 18 vajdasági önkormányzat 27 projektjének megvalósításához járultak hozzá, amelyek elsősorban a gyermekek biztonságát szavatolják, de villanyrendőrök kihelyezését és körforgalmak tervdokumentációinak kidolgozását is támogatták.

Rekordszámú építkezés Vajdaságban

A Tartományi Energiaügyi, Építkezési és Közlekedési Titkárság a múlt év folyamán rekordot döntött a kiadott építési engedélyek számát illetőleg. Több mint 10 ezer esetben hagytak jóvá építkezést, ez pedig 40 százalékkal több, mint amennyit Szerbiában engedélyeztek – mondta Ognjen Bjelić építésügyi titkár csütörtökön a Vajdaság 2022 konferencián.

A tartomány területén történő befektetésekről szóló témakörben kiemelte, hogy Vajdaságban sok a természetvédelem alatt álló terület, így a legtöbb engedély kiadását körültekintő felmérések előzik meg. Erre jó példa a nemzeti parkot is érintő Fruška gora-i közúti folyosó, amelynek építése folyamán az ország leghosszabb alagútját is megépítik. Ugyanilyen összetett volt a Belgrád–Újvidék vasútvonal Čortanovci környékén húzódó szakaszának engedélyeztetése is. Az idén folytatják a szerb és magyar főváros közötti gyorsvasút projektjének megvalósítását: befejezik a Szabadka–Horgos–Szeged szakasz felújítását – sorolta a titkár.

Az épülő utak között említette a Kuzmin és Racsa között húzódó autóutat, amelynek keretében egy híd is épül a Száva folyó fölött. Kiemelte annak az új hídnak a megvalósítását is, amely az újvidéki Európa sugárút folytatását képezné a Duna fölött, és amelynek építését még az idén elkezdik. A tervek között szerepel a Belgrád–Nagybecskerek–Újvidék autóút megépítése is, de elkezdik annak a 175 kilométeres gyorsforgalmi útnak a megvalósítását is, amely összeköti Zombort, Verbászt és Nagykikindát – vázolta az idei befektetéseket a konferencián Ognjen Bjelić.