2024. március 29., péntek

Tündérkert a plébánia telkén

Tóthfaluban csaknem ötven fajta őshonos és ritka gyümölcsfa található a fajtagyűjteményben

A Tündérkertek olyan kisebb fajtagyűjtemények, amelyek régi gyümölcsfajtákat fogadnak be, azzal a céllal, hogy azok fennmaradjanak az utókor számára. Sáfrány Túrú Ágnes, a magyarkanizsai LandArt polgári egyesület elnöke elmondta, hogy őseink ezeket a gyümölcsfafajtákat évtizedekig tartó tudatos szelekcióval hozták létre, így ezek alkalmazkodtak az adott tájegység ökológiai viszonyaihoz és tájfajtákká váltak. Az őshonos gyümölcsfafajták előnye, hogy kevesebb gondozást igényelnek, valamint ellenállóbbak a betegségekkel szemben.

– A Tündérkertek létrehozása Kovács Gyula nevéhez fűződik. A magyarországi Zala megyében élő erdészmérnök, gyümölcsész ugyanis felismerte, hogy kihalófélben vannak elődeink régi gyümölcsfafajtái. Elkezdte azokat szenvedélyesen gyűjteni, saját fajtagyűjteményébe átörökíteni, hogy fennmaradjon az utókor számára ez a kertészeti örökség. Mára három és fél ezer különböző fajtát őriz saját gyűjteményében, melyeket Kárpát-medence-szerte gyűjtött össze. Magyarországon napjainkban már mozgalommá nőtte ki magát a Tündérkertek létrehozása, több mint 200 Tündérkert létesült az évek során. Vajdaságban tudomásom szerint a tóthfalui az első fajtagyűjtemény – nyilatkozta Sáfrány Túrú Ágnes.

A tóthfalui Munkás Szent József Plébánia egyik telkén helyezték el azokat a 2016-ban kapott alma- és körteoltványokat, melyeket Kovács Gyula ajándékozott a LandArt polgári egyesületnek. Az őshonos gyümölcsfagyűjtemény 2017 tavaszán szintén újabb oltványokkal gazdagodott. A LandArt elnökétől megtudtuk, hogy a tóthfalui Tündérkertben található gyümölcsfákat a plébánia munkásai gondozzák a polgári egyesület szakmai segítségével karöltve.

– A fiatal fák idén már öt-hat évesek, ennek ellenére még csak most kezdenek termőre fordulni, ennek oka, hogy vadalanyokra lettek oltva. 2021-ben több fiatal fácska is virágzott, a kései fagyok és az azt követő aszályos szárazság miatt azonban a legtöbb termés lehullott, amelyek megmaradtak, azok sem tudták a fajtajellegre jellemző nagyságot elérni. Nagyon várjuk már, hogy végigcsodálhassuk és végigkóstolhassuk ezeket a számunkra egyelőre még ismeretlen fajtákat. Jelenleg 25 alma-, 17 körte-, 3 cseresznye- és 1 szilvafajta található a tóthfalui Tündérkertben – mesélte lelkesen Sáfrány Túrú Ágnes.

A LandArt elnöke megjegyezte, hogy a vidékünkön még fellelhető régi fajták elhelyezésével tovább szeretnék bővíteni fajtagyűjteményüket. Attól függetlenül, hogy olyan fajtákról van szó, melyek igazán jól alkalmazkodtak a Kárpát-medence éghajlatához, vannak közöttük olyanok, amelyek ellenállóbbak a betegségekkel szemben, és olyanok is, amelyek kevésbé. Sáfrány Túrú Ágnes elmagyarázta, hogy nem minden fajta viseli el az Alföld száraz klímáját, ez tavaly náluk is megmutatkozott, ugyanis lisztharmatfertőzést is észleltek. Ezeknek a fafajtáknak az ápolását igyekeznek minimálisan, csak a legszükségesebb munkálatokkal elvégezni. Azt szeretnék elérni, hogy a Tündérkert egy kis ökológiai rendszerként működjön, amelyben helyük van a kártevőknek is, az őket fogyasztó hasznos szervezetekkel együtt. Ezért az ökológiai egyensúly fennmaradása érdekében csak a legszükségesebb növényvédelmi kezeléseket szeretnék elvégezni. Továbbá a gyűjtemény fafajtáit mindenki számára elérhetővé szeretnék tenni, hiszen a Tündérkert valódi célja, hogy minél több kiskertbe eljussanak ezek az őseink által ránk hagyott gyümölcsfafajták.