2024. április 20., szombat

A családi értékek terjesztése a legfőbb céljuk

Sikeres évet zárt a kishegyesi nagycsaládos-egyesület

A Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesülete (Kincse) célkitűzései közé tartozik a nagycsaládos értékek és eszmék terjesztése. Programjaikat ennek tükrében szervezik, és igyekeznek minél több családot soraik között tudni.

Kerepes Árpád (Fotó: Lakatos János)

Kerepes Árpád (Fotó: Lakatos János)

– Szerencsénk volt tavaly, mert amit terveztünk, azt meg is tudtuk valósítani. Több sikeres pályázatunk volt, és a programjainkat úgy ütemeztük át, hogy a lehető legkevésbé befolyásolja a vírushelyzet. Szükség volt egy kis átszervezésre, de amit megterveztünk tavaly, azt meg is valósítottuk. Tartottunk egy szokásos családi napot, viszont újdonság volt, hogy Szent István napjára szerveztünk kétnapos tábort. Ezen Szent István életét és tetteit próbáltuk feleleveníteni a gyerekeknek, és próbáltuk azt is megfogalmazni, hogy mit jelent ma Szent István. Tavaly is sor került a hagyományos nagycsaládos disznótorra, aminek a hagyományok felelevenítése mellett humános vonatkozásai is vannak. A Nők Kishegyesi Fórumával közösen is volt egy nagyon sikeres programunk, ami a Vakációbúcsúztató és családi nap elnevezést kapta. Ezt a közös programot szeretnénk a jövőben is továbbvinni – mondta el Kerepes Árpád, az egyesület elnöke, majd azzal folytatta, hogy több év stagnálás után a tagság újra növekedett.

– Szerveztünk közel húsz éve létezik, és elmondhatom, hogy az elejében sokan betagosodtak, de az utóbbi időben volt egy kis stagnálás. Viszont örömmel számolhatok be arról, hogy a tavalyi év nagyon gyümölcsöző volt, hat új család érkezett az egyesületünkbe. Ez nagyon reménykeltő a jövőt illetően, és az újonnan érkezettekből talán majd egy új vezetőséget is ki tudunk nevelni a jövőben – mondta el Kerepes, majd arról is szólt, hogy az egyesület anyagilag is jól teljesített. Szinte minden pályázatuk támogatást nyert, ami lehetővé tette, hogy maradéktalanul megvalósítsák elképzeléseiket. Az elnök elmondta, hogy támogatást kaptak a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től, a tartományi kisebbségi titkárságtól és Kishegyes község önkormányzatától. Az egyesület tagja a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének, amelynek a belső pályázatán is sikeresen szerepeltek. A kishegyesi helyi közösség is a Kincse segítségére volt tavaly, rendezvényeikhez logisztikai és technikai hátteret biztosítottak.

A Kincse a helyzet alakulásától függően ebben az évben az alapprogramjait mindenképpen szeretné megvalósítani – hangsúlyozta az elnök.

– Szeretnénk felmutatni a családi értékeket, például az olyan rendezvényeken, mint a családi nap. Húsvétkor egy régi szokást elevenítenénk fel, és idén ugyancsak meg fogjuk szervezni a hagyományos disznóvágást. Mivel fiatalokkal bővült a tagságunk, ezért képzéseket is tervezünk. Ezen keresztül megismerhetik a nagycsaládos mozgalmat, és akit komolyabban érdekel, az a vezetésről is tanulhat – számolt be Kerepes.