2024. április 24., szerda

Az ÁVH által eltüntetett legendás focistáról készül film

A Kapus halála című, tévés dokumentumfilm Siflis Géza, a vajdasági Ókeresztúron (Srpski Krstur) született, ötszörös jugoszláv labdarúgó-válogatott focista kalandos életéről és tragikus haláláról szól – írja Film.hu hírportál. Tehetsége a szabadkai SAND futballegyüttesben bontakozott ki, legendás, a fél kaput kitöltő termete miatt Gulivernek is becézték. Kapusként öt alkalommal szerepelt a jugoszláv válogatottban. Szabadkáról 1928-ban a Ferencvároshoz szerződött, két év alatt 14 alkalommal lépett hivatalosan pályára, ebből négyszer bajnoki mérkőzésén. Mindkét évben tagja volt az ezüstérmes csapatnak. 1930-ban megfordult az Újpestnél, majd egy eredményes futballkarrier után vonult vissza az aktív játéktól. A magyarországi Kelebián telepedett le, ahol feleségül vette diákkori szerelmét, Szász Magda mellúszót és a Levente Sportegyesület vezetője és edzője lett. 1948-ban összetűzésbe keveredett a kommunistákkal. Az Andrássy út 60-ban megkínozták, sérüléseibe hazatérte után belehalt. A hatalom még az emlékét is igyekezett eltörölni. Tragikus haláláról a rendszerváltás előtt családja is alig mert beszélni.

„Egy erősen homályba veszett emberi sors és korának történetéről van szó. A Ferencváros sikeres, népszerű kapusa volt, fiatalon, 1948 őszen halt meg Kelebián, az ÁVH súlyos bántalmazásai következtében” – nyilatkozta Siflis Zoltán szabadkai dokumentumfilm-rendező a Film.hu-nak.

Siflis Zoltán egyébként harmadágon a hajdani labdarúgó unokaöccse, aki családi összejöveteleken, rokonaitól és szüleitől hallott sokszor a család büszkeségéről, a nemzetközi téren is ismert kapus különös és tragikus történetéről.

A Film.hu írása szerint A kapus halála tényfeltáró, egyben ismeretterjesztő dokumentumfilmnek készül, a rendező a Siflis Gézával kapcsolatban fellelhető archív anyagokat is beépíti a filmbe és megszólaltatja a magyarországi és vajdasági sporttörténészeket, és azokat a szabadkai és magyarországi hozzátartozókat, akik az emlékezetükben történeteket őriznek Siflis Gézáról.

A film operatőre Kovács Róbert és Szarapka Szabolcs, vágója Miskolci Rolland, hangtechnikusa Nagy Gergely, gyártás és felvételvezetője Brasnyó Szilvia. Mindannyian a Pannon RTV munkatársai. A kapus halála a Nemzeti Filmintézet 6 millió forintos támogatásával készül, producere Czutor György. A forgatás idén májusban indul, Magyarországon és Szerbiában fognak dolgozni.

A bemutatót 2023 tavaszára tervezik.