2024. április 19., péntek

Erősíteni a többletjogokat!

A nemzeti közösségek helyzetéről is szó volt a Vajdaság 2022 értekezleten

Az anyanyelvi oktatásnak nincs alternatívája, és kisebbségként érvényesítenünk kell az ezen a területen elért többletjogainkat – mondta Szakállas Zsolt tartományi alelnök a Vajdaság 2022 értekezleten, amelyet a Color Media Communications csoportosulás és a Diplomacy&Commerce magazin szervezett meg Újvidéken. A tartomány lehetőségeit megvitató találkozón ugyanis többek között kiemelten foglalkoztak a Vajdaságban élő nemzeti közösségek jogaival is.

Az oktatás, a művelődés, a tájékoztatás és a hivatalos nyelvhasználat terén elért többletjogok azok, amelyek megalapozzák a nemzeti közösségek fennmaradását. Ezen jogok biztosítására és fejlesztésére folyamatosan figyelni kell – emelte ki felszólalásában Szakállas Zsolt.

– A kisebbségi oktatás Európában is három szinten valósul meg. A nemzeti közösségek számára legelőnyösebb anyanyelvi oktatás mellett követhető a két tannyelvű oktatás, de az anyanyelvápolás modellje is. Az oktatási titkárság hozzáállása megegyezik a Vajdasági Magyar Szövetség álláspontjával, miszerint a jövőben is az anyanyelvi oktatás érvényesítése mellett szállunk síkra. Figyelembe kell venni azonban a realitást is, a kisebbségi tannyelvű osztályokban ugyanis csökken a diákok létszáma. Ugyanakkor elképzelhetetlen egy olyan jövőkép, amelyben az anyanyelvi oktatást más modell váltaná fel Vajdaságban. Ez ugyanis nem megfelelő irányba terelné a nemzeti identitás kialakulását – mondta a tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár.

Szakállas Zsolt felszólalásában kitért a nemzeti tanácsok, illetve a kisebbségben élő közösségek civil szervezeteinek támogatására is.

– A tartományi kormány csaknem 62 millió dinárral támogatja azt a 17 nemzeti tanácsot, amely Vajdaság területén fejt ki tevékenységet. Emellett a nemzeti közösségek civil szervezeteinek 54 millió dináros segítséget tudunk nyújtani a programjaik és projektjeik megvalósításához. A szükségletek mind az oktatás, mind pedig a kultúra területén nagyobbak, viszont a realitás mezején maradva a 2022. évi költségvetésből elkülönített összegek jól mutatnak – mondta.

A magyar művelődési egyesületek megőrzése és fejlesztése a közösség megtartásának feltétele, így az e területen érvényesíthető jogokra folyamatosan figyelnünk kell – tette hozzá a titkár. Ugyanakkor dolgoznunk kell a részarányos foglalkoztatás területén is: az erre vonatkozó jogok érvényesítését ugyanis korlátozza a hatályban levő létszámstop – tért ki kérdésünkre a tartományi alelnök azon területekre, amelyeknek a fejlesztésére a jövőben szükség lesz.

A BÉKE EREDMÉNYEI

A Vajdaságban együtt élő nemzetekben rejlő lehetőségeket Igor Mirović tartományi kormányfő is kiemelte beszédében. Szavai szerint az elmúlt hat évben a tartomány területén egy olyan összetűzés sem történt a nemzeti hovatartozás miatt. A békés együttélés pedig tapasztalható fejlődést eredményezett – tette hozzá a kormányfő.

Szakállas Zsolt (balról az első) a kisebbségi többletjogok megőrzését és érvényesítését szorgalmazta (Fotó: Ótos András)

Szakállas Zsolt (balról az első) a kisebbségi többletjogok megőrzését és érvényesítését szorgalmazta (Fotó: Ótos András)

– Optimizmussal lépünk a 2022. évbe mind gazdaságilag, mind a társadalmi stabilitás és Vajdaság jellegzetességeinek megőrzése tekintetében is. A tartomány az elmúlt években igencsak megerősödött, és ezt az utat kívánjuk folytatni a jövőben is – hangsúlyozta Mirović a konferencián.

Nyitóbeszédében ismét emlékeztetett arra, hogy az elmúlt öt évben a tartományi kormány 12 új ipari övezet létrehozását támogatta, de 10 meglevő övezet fejlesztésébe is befektetett. Az idén további eszközöket különítenek el az olyan nagyipari övezetek további bővítésére mint a nagykikindai vagy a kúlai. Emellett számos közlekedési útvonal megvalósítása is folyamatban van: a szerb kormány biztosította a Fruška gora-i közúti folyosó befejezéséhez szükséges összeget, megkezdődik a Belgrád–Nagybecskerek–Újvidék autóút építése, de megvalósul a Nagykikindát és Zombort összekötő gyorsforgalmi út projektuma is. Márciustól pedig gyorsvonaton utazhatunk Újvidék és Belgrád között – sorolta azokat a beruházásokat a tartományi kormányfő, amelyektől a munkanélküliség további csökkenését remélik Vajdaságban.

A múlt év végén sikerült 98 ezerre csökkenteni a munkanélküliek számát a tartományban. Az a cél, hogy további fejlesztésekkel és befektetésekkel elérjük azt az 1979-es évet, amikor a legkevesebb munkanélküli volt a tartományban. Akkor ugyanis 45 ezer álláskeresőt tartottak nyilván a hivatalok – hangsúlyozta Mirović.

PÉLDÁKKAL ÉS ÉRVEKKEL A FEJLŐDÉSÉRT

A városok, falvak, utak és hidak építésének jelentősége mellett az értekezleten felhívták a figyelmet a környezetvédelemre alapuló gazdaság jelentőségére is. A mezőgazdaság és a környezetvédelem azok a fő pillérek, amelyekre a tartomány fenntartható jövőjét építeni lehet – emelték ki a találkozó azon részében, amelyen Kókai Roland, a Vajdaság Erdői Közvállalat igazgatója is felszólalt.

A konferenciát a nemi egyenjogúságról szóló vitával zárták. A témakörhöz kapcsolódó projektek bemutatásán dr. Vitkay Kucsera Ágota, az újvidéki Művészeti Akadémia tanára több kezdeményezést is ismertetett a jelenlévőkkel.

– Az Európa Kulturális Fővárosa Újvidék projekt keretében elkészítettük az Ars e femmina elnevezésű honlapot, amelyen kilenc különböző nemzetiségű, Vajdaságban tevékenykedő művésznő mutatkozik be. Emellett kiemeltem azt a nemzetközi énekversenyt is, amely édesanyám, Vitkayné Kovács Vera nevét viseli. Mindkettő jó példa arra, hogy a művészetben a hölgyek is egyaránt érvényesülnek és érvényesülhetnek területeinken. Személyes tapasztalatom alapján ugyanis az, hogy kisebbségben élő művésznőként tevékenykedek Vajdaságban, előnyökkel is járt. Mindig a javamat szolgálta, hogy több nyelven beszélek. Természetesen akadtak nehézségek is az évek folyamán, de ezeken túllépve a célom az, hogy minél több aspektusát mutassam meg a művészetemnek, külön hangsúlyt fektetve a magyar vonatkozásra. Ily módon kívánom közelíteni a magyar kultúrát a többségi nemzethez.

A felszólalók a konferencián rendszerint olyan témákat érintenek, amelyek további fejlődésre ösztönzik a döntéshozókat – mondta a találkozó házigazdája, Robert Čoban. A Color Press Group elnöke kiemelte, hogy már negyedik éve törekszenek arra, hogy az elért eredmények ismertetése mellett rámutassanak azokra a fejlődési lehetőségekre, amelyek által erősebbé és egyre élhetőbbé válhat Vajdaság.