2024. március 28., csütörtök

Észak-Bánátban aggasztó a helyzet

Az észak-bánáti közigazgatási terület vezetője, Milivoj Linjački hétfőn szervezte meg szokásos ülését a terület inspekciós szolgálatainak és Covid-ellenőreinek a vezetőivel. Témájuk az előző hétvégén megszervezett, ünnepi rendezvényeken kirótt büntetések, valamint az ezen a héten esedékes rendezvények ellenőrzéseinek a megtervezése volt. Az ülés után Milivoj Linjački értékelte az aktuális Covid-helyzetet.

– A Covid-ellenőrök az elmúlt hét folyamán 604 rendezvényt, vendéglátóhelyet ellenőriztek, méghozzá: 407-et Nagykikindán, 92-őt Magyarkanizsán, 39-et Zentán, 30-at Adán, 15-öt Törökkanizsán és 21-et Csókán. A járványügyi helyzet az észak-bánáti területen jelenleg aggodalommal tölt el bennünket. Kapcsolatunk folyamatos a Nagykikindai Közegészségügyi Intézettel, így tudjuk, hogy jelen pillanatban Nagykikinda községben 1112, Csóka községben 131, Törökkanizsa községben 127, Zenta községben 124, Ada községben 112, Magyarkanizsa községben 78 beteg bizonyítottan koronavírusos – ismertette az adatokat a területi elnök.

A Nagykikindai Közkórházban jelenleg harminchét beteget ápolnak, köztük gyermekeket is, mondta dr. Vladimir Prunić igazgatóhelyettes.

– Jelenleg a fertőzőosztályon harmincnégy felnőtt, a gyermekosztályon pedig négy fiatal páciensünk van. A gyermekek kétoldali tüdőgyulladásban szenvednek, de az állapotuk kielégítő. Ami a felnőtt pácienseket illeti, lélegeztetőgépen nincs senki, de sokan oxigénterápiában részesülnek. Az elmúlt napokban két beteget vesztettünk el, akik más betegségben is szenvedtek – zárta gondolatait az igazgatóhelyettes.