2024. március 29., péntek

Kreativitás, alkotni vágyás, helyszínelés

A szabadkai Vegyészeti–Technológiai Iskolában szeptembertől tervezetten ruhamodellező technikus, cukrász és operatív törvényszéki technikusi szak nyílik magyar nyelven

A szabadkai Vegyészeti–Technológiai Iskola arra törekszik, hogy a tanulók az oktatási intézményben elsajátított ismereteket sikeresen alkalmazzák a gyakorlatban is, és ezzel egyetemben ez a tudás jó alapul szolgáljon nekik a továbbtanulás során is. Az oktatás-nevelés minden területén a csapat munkaformát szorgalmazzák. A tanmenet állandó jellegű megújítása, illetve a meglévők korszerűsítése fontos szempont az intézmény számára, ahol három magyar nyelvű tagozat nyílik szeptembertől: cukrász-, ruhamodellező technikusi- és operatív törvényszéki technikusi szak. Mindegyik szakra harminc tanulót vesznek fel.

– A középiskola számos szaktanteremmel rendelkezik, többek között egy varrodával a ruhamodellező technikusoknak, illetve iskolai pékséggel is, amely a cukrászoknak kedvez. A bejutáshoz nincs külön felvételi. A kisérettségi pontszámát és a tanulmányi átlageredményt veszik figyelembe – tudtuk meg Nagy Varjas Árpádtól, az iskolaszék elnökétől.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

Aki kreatív, kiemelkedő esztétikai érzékkel rendelkezik, aki szeretne alkotni és lenyűgözni a környezetét a cukrászati tehetségével, annak mindenképp a cukrász szakot kell választania. A hároméves képzés során 30 százalékban elméleti, 70 százalékban pedig gyakorlati oktatás folyik. A cukrász-oktatási profil szakmai képzése a duális oktatási modell szerint folyik, ahol a tanulók gyakorlati oktatását munka útján történő tanulással valósítják meg. A cukrász szak szinte „tálcán kínálja” a tudást, és még fizetéssel is jár, mivel a gyakorlati órák vállalatokban zajlanak. A diákok szaktantárgyai egyebek közt az egészségkultúra, idegenforgalom és a vendéglátóipar alapjai, táplálkozástan, cukrászat, felszolgálás alapjai, nemzeti cukrász készítmények, vagy vállalkozástan. A tanulók feladatához tartozik figyelembe venni a vásárlói igényeket, az ízbeli változatosságot, az esztétikai megjelenítést. A középiskolai tanulmányok elvégzése után a diák képes lesz: átvenni, feldolgozni, csomagolni és raktározni a nyersanyagokat, elkészíteni, tálalni, dekorálni a cukrásztermékeket, használni a cukrászati segédeszközöket, gépeket, berendezéseket, valamint részt venni a termékek árusításában. A diplomás cukrász lehet kisvállalkozó, aki a saját cukrászdáját vezeti, de végezheti munkáját nagyobb cukrászüzemeknél is. Cukrászként lehetőség van a szakmán belül is továbbtanulni szakképesítéssel, emellett beiratkozhat az élelmiszeripari technikus szakra (negyedik fokozat), majd ötödik fokozatra is (specializáció).

Aki imádja a divatos ruhaneműket és szeret rajzolni is, erre a legjobb lehetőség a négyéves ruhamodellező technikus szak. Ehhez szükség lesz precizitásra, kreativitásra, esztétikai érzékre és művészi hajlamra. A tanuló elképzeléseit, tervezéseit konkrét termékké alakítja, elvégzi az alapszerkesztést a divatrajz alapján, modellez, mintát és terítékrajzokat készít férfi, női, gyermek és sportruhákhoz. A felsorolt műveleteket hagyományosan (kézzel) és korszerűen (számítógéppel) végzi a megfelelő grafikai programok segítségével az iskola varrodájában vagy vállalatokban. A diákok szaktantárgyai egyebek közt a képzőművészet, textilanyagok, rajz és festés, textiltechnológia, ruházatipari technológia, ruházattervezés és -modellezés. A középiskolai tanulmányok befejeztével a végzős diplomás elhelyezkedhet textilgyárakban, ahol a ruhák szerkesztését – modellezését végzi, illetve számos főiskolai és egyetemi képzésre is tud jelentkezni (technológiai, filológiai, bölcsészeti, művészeti stb.).

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

Az operatív törvényszéki technikusi szak: ez egy nagyon attraktív és érdekes képzés. A végzős tanuló feladata egyebek mellett a helyszíni bizonyítékok összegyűjtése, ezek dokumentálása, elemzése. A négyéves szak elvégzése után a diákok több felsőoktatási intézményben is tovább tanulhatnak. Például az Újvidéki Egyetem Természettudományi–Matematikai Karán, vagy a Technológiai Karon, azonban középiskolai végzettséggel is el tudnak helyezkedni, hiszen belügyi titkárságon, régészeti ásatásokon, valamint laboratóriumokban is dolgozhatnak.

Az intézmény nyílt napot is tervez, habár a pontos dátumot még nem tűzték ki.

Az érdeklődők az iskola honlapján további információkhoz is juthatnak, valamint egy virtuális séta során megtekinthetik az épületet, amely 48 fényképet 360 fokos fotótechnikával jelenít meg. Ha pedig további kérdéseik merülnének fel, feltehetik az alábbi telefonszámon: +381-24-644-103.