2024. április 19., péntek

Sikeresen vizsgáztak az önkéntes tűzoltók

Több mint félszáz bevetésen vettek részt a topolyai önkéntes tűzoltók a mögöttünk álló évben. Mégis azt mondhatjuk, hogy a 2021-es év viszonylagos nyugalomban telt el. Előtte, 2020-ban ugyanis számos tűzeset során, valamint egyéb katasztrófahelyzetben kellett helytállniuk. A rendkívüli helyzet kihirdetését követően hónapokon keresztül napi rendszerességgel az időseket segítették, a közterületek fertőtlenítésében is helytálltak.

Holló Dániel, az 1885-ben alapított topolyai önkéntes tűzoltótestület jelenlegi elnöke elmondta, hogy tavaly kereken száz tűzesethez riasztották a tűzoltókat. Ebből ötvennégy számított nagyobbnak, amikor az önkénteseket is riasztották. Tevékenységük azonban nemcsak a tűzoltásra korlátozódik, hanem katasztrófahelyzetekben is mindig ott vannak, ha segíteni kell. Mintegy huszonöt-harminc olyan személy van, akikre bármikor számíthatnak. Az egyesület taglétszáma ugyan sokkal nagyobb, de a többiek sajnos a munkahelyi kötelezettségeik vagy egyéb elfoglaltságaik miatt nem mindig bevethetőek. Holló Dániel elmondta, hogy kilencen az önkéntesek közül január közepén egy képzést követően sikeres vizsgát tettek, ami feltétele annak, hogy a közelmúltban megváltozott törvényes kereteknek is eleget tegyenek. A topolyai és a gunarasi önkéntes testület kilenc-kilenc tagja vett részt a képzésben, és tett sikeres vizsgát. Ez azért is figyelemre méltó, mert ezzel ez a két egyesület lett országos szinten az első, melyek megfelelnek a feltételeknek. Februárban pedig már a bácskossuthfalvi önkéntesek is megkezdik a képzést.

A testület elnöke elmondta, hogy a vírushelyzet a tavalyi évre is rányomta a bélyegét. Nem szervezhettek nagyobb rendezvényeket, bemutatókat. A gyerekek számára azonban sikerült egy versenyt megrendezni, valamint a felnőttek – szintén a gyerekek részére – bemutatókat tartottak.

Az önkéntes tűzoltótestületeket legújabban három kategóriába sorolja be az állam. Az eszközbeli, a műszaki, a személyi, a létszámbeli kritérium mellett az önkéntesek tudását, felkészültségét is figyelembe veszik, valamint a felszereltséget. Szerbiában a topolyai önkéntes tűzoltók elsőként kaptak végzést, amellyel rendezték az önkéntesek státuszát az új idevonatkozó törvényekkel összhangban. Ez azért is fontos, hogy továbbra is be lehessen jegyeztetni hivatalosan a testületet. Emellett ez annak is a feltétele, hogy pályázni tudjanak, felszerelést vásároljanak. Feltétel még, hogy a szervezet rendelkezzen legalább egy tűzoltóautóval. Topolyára Németországból, Ulm városának adományaként 2020-ban érkezett meg a tűzoltókocsi. Ígéretek szerint ebben az évben újabb adományok érkeznek majd, jármű és felszerelés, szintén Németországból.

Holló Dániel hozzátette még, hogy Topolyán a helyi közösség és az önkormányzat is felismerte ennek jelentőségét, és rendszeresen támogatja őket.

Elmondta, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 3 millió forintos támogatásának köszönhetően sikerült kicserélni az 1930-as években épült tűzoltóotthon nyílászáróit. A további tervek között szerepel az épületen további felújítási munkálatok elvégzése, amihez az eszközöket pályázati úton szeretnék biztosítani.

A dr. Hadzsy János nevét viselő önkéntes testület elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy fokozottan figyeljenek oda a kéményeik tisztaságára azok, akik hagyományos módon oldották meg lakásuk, házuk fűtését. A Komgrad Közvállalat kéményseprő-szolgálata szakszerűen elvégzi a felhalmozódott korom és más égési termék eltávolítását. Az elhanyagolt, tisztítatlan, nem karbantartott kémények tűzveszélyesek, komoly tragédiákat is okozhatnak. Ezt az elmúlt évek tapasztalatai is igazolják. Főleg a régebbi építésű házakban a tűz könnyen átterjedhet a mennyezetre, a tetőszerkezetre, ezért fontos a rendszeres kéménykotrás.

Nyitókép: A topolyai és a gunarasi tűzoltók a vizsga után (Tóth Péter felvétele)