2024. április 25., csütörtök

Az erőt szeretnénk megőrizni

Városnapot ünnepelt az újvidéki magyarság

A tartományi székváros magyarsága hétfőn este emlékezett meg arról a napról, amikor 1748-ban Újvidéket a Mária Terézia által aláírt alapítói oklevél alapján a Duna menti, katonai helyőrségből városi rangra emelték. A Vajdasági Magyar Szövetség Újvidéki Városi Szervezete az Újvidéki Színházban városnapi ünnepségen látta vendégül azokat, akik szívügyüknek tekintik Újvidék sorsát, azokat, akik évről évre osztoznak városunk ünneplésében.

Vicsek Annamária, a párt városi szervezetének elnöke üdvözlőbeszédében emlékeztetett arra, hogy az idei év több szempontból is különleges: Újvidék nemrégiben átvette az Európa Kulturális Fővárosa címet, amire különösen büszkék lehetünk. Ez a cím számos beruházásra ad lehetőséget, a művelődési intézmények fejlesztésére, gazdagítására, nemcsak az újvidéki művelődési élet ismertségét és fellendülését eredményezi, hanem turisztikai szempontból is jelentős. Mindez gazdasági lendületet ad a községnek.

– Külön öröm számunkra az, hogy magyar vonatkozásban is történik jelentős beruházás, amit a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ teljes felújításában is láthatunk. Emellett intézményi átalakulásával Központunk bekerülhet a város művelődési állomásai közé, látványos helyet adva így a magyar kultúrának a város gazdag művelődési kínálatában. A másik szempont, amely különlegessé teszi az idei évet számunkra az az, hogy választási évben vagyunk. Olyan választások állnak előttünk, amelyek eredményessége részben azért fontos, hogy megmutassuk: jó kondícióban vagyunk, és a magyar emberek szívükön viselik országunknak a sorsát – emelte ki felszólalásában Vicsek Annamária.

Vicsek Annamária kitért a pár hete megtartott népszavazásra, amikor is azt láthattuk, hogy polgáraink nagy százalékszámban éltek szavazati jogukkal, sőt, a zömmel magyarlakta települések, köztük Tiszakálmánfalva is igen-t mondott az alkotmány módosítására, ezzel együtt igent mondva Szerbia európai uniós csatlakozási útjára is, erre szólított fel a VMSZ Városi Szervezete a szavazást megelőzően.

A Vajdasági Múzeum és a Városi Múzeum innovatív tárlatokkal emlékezik meg február 1-jéről, Újvidék születésnapjáról. Az idén, amikor a városegyben Európa Kulturális Fővárosa is, a születésnapi programegyüttes mégpompásabb, mint egyébként.

A Vajdasági Múzeum és a Városi Múzeum innovatív tárlatokkal emlékezik meg február 1-jéről, Újvidék születésnapjáról. Az idén, amikor a városegyben Európa Kulturális Fővárosa is, a születésnapi programegyüttes mégpompásabb, mint egyébként.

– A következő választási megmérettetésnek már ennél is nagyobb lesz a tétje: április 3-án eldől, maradhatnak-e az élvonalban azok a politikai struktúrák, amelyek garancia arra, hogy mi is tovább folytathassuk munkánkat a megkezdett, eredményesnek bizonyuló úton. Egyszerű a matematika. Ha a magyarországi országgyűlési választáson a FIDESZ–KDNP listája győz, az bennünket, vajdasági magyarokat biztosít afelől, hogy Magyarország folytatja nemzetmegőrző, nemzetmegerősítő politikáját. Így továbbra is számíthatunk arra, hogy magyar nemzetrészként hathatós anyaországi gazdasági megerősítés érkezik a vajdasági magyar családoknak, ami egyrészt a Prosperitati Alapítvány közbenjárásával jutott el eddig számos vajdasági magyar kis- és nagyvállalkozáshoz, illetve a Magyar Nemzeti Tanács oktatási és művelődési programjai által érkezett oktatási és művelődési intézményeinkbe. Mindez végső soron magyar családjainkat gyarapítja és erősíti meg a szülőföldön való boldogulásban. Az április 3-ai szerbiai köztársasági elnöki és köztársasági parlamenti választásnak hasonlóképpen nagy lesz a tétje: ha szeretnénk folytatni a megkezdett munkánkat, és továbbra is jelentős támogatásra és sikeres együttműködésre számítunk a jövőben, akkor nekünk az a jó, ha a jelenleg is kormányon lévő politikai struktúra marad, amely keretében a Vajdasági Magyar Szövetségnek is számottevő ereje van – ezt az erőt szeretnénk megőrizni, hiszen önkormányzati szinten is akkor leszünk erősek és tudjuk továbbra is intézni az újvidéki magyarság fontos ügyeit – emlékeztetett felszólalásában a pártszervezet elnöke.

Ótos Annabella fotókiállítása az Újvidéki Színház előcsarnokában tekinthető meg. A művésznő munkáit Vicsek Annamária méltatta (Fotó: Ótos András felvétele)

Ótos Annabella fotókiállítása az Újvidéki Színház előcsarnokában tekinthető meg. A művésznő munkáit Vicsek Annamária méltatta (Fotó: Ótos András felvétele)

A városnap alkalmából hétfőn odaítélték az Újvidéki Magyar Kiválóság Díját is, amelyet azért alapítottak meg pár évvel ezelőtt, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy Újvidéken olyan kincsek is vannak, amelyekre mindnyájan büszkék lehetünk. Ezt az elismerést az idén Ótos Annabella fotó- és videoművész, a másik kitüntetett pedig a Borsi család, akik együtt sportolnak, nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges életmódra, és jelentős sporteredményeket értek el és kapták.

A műsor folytatásában a közönség ízelítőt kaphatott Újvidék művészeti és kulturális életéből, melynek során bemutatkozott az NS Trio együttese, Malcolm Arnold - Suite Bourgeoise című darabját adták elő. Ezt követően az Újvidéki Színház gárdája lépett fel, akik az Egy város monológjai című előadásának részletét mutatták be, melyben a város múltját és jelenét tárták a közönség elé. A műsor végül az Európa Kollégium művészeinek tolmácsolásában a Szózat dallamaival zárult.