2024. április 20., szombat

Ünnepel Újvidék

A magyarság ma este emlékezik meg a város napjáról

A Vajdasági Magyar Szövetség Újvidéki Városi Szervezete ma 19 órai kezdettel az Újvidéki Színházban tart városnapi ünnepséget. A járványügyi előírások betartása miatt a műsort élőben közvetíti a Pannon RTV, a teremben lévők számát pedig sajnos korlátozni kellett. A város napja alkalmából odaítélik az Újvidéki Magyar Kiválóság Díját is. Az egyik díjazott, Ótos Annabella fotókiállításának megnyitója 18.15-kor lesz a színház előcsarnokában.

A Vajdasági Múzeum és a Városi Múzeum innovatív tárlatokkal emlékezik meg február 1-jéről, Újvidék születésnapjáról. A Duna menti katonai helyőrségből városi rangra 1748 február 1-jén emelték a települést, az alapítói oklevelet Mária Terézia írta alá. Az idén, amikor a város egyben Európa kulturális fővárosa is, a születésnapi programegyüttes még pompásabb, mint egyébként. Keretében egyedülálló módon ünneplik meg a jeles napot, az Ahol a népvándorlás véget ér – a római Pannóniától a mai Vajdaságig című és a Városi Múzeumban az Akcentusok – Újvidék elnevezésű tárlatok összegezik mindazt, amin Újvidék keresztülment fejlődése során.

A város napja alkalmából a Vajdasági Múzeumban megtekinthetők az arannyal bevont római kori sisakok is (Dávid Csilla felvétele)

A város napja alkalmából a Vajdasági Múzeumban megtekinthetők az arannyal bevont római kori sisakok is (Dávid Csilla felvétele)

A két rendezvény a Vándorlások című programsorozat kezdetét is jelentik. A tárlatok látogatóinak innovatív módon lesz alkalmuk látni olyasmit, amit az ország múzeumaiban mostanáig még nem volt alkalmunk átélni látogatóknak. A Vajdasági Múzeumban a világon egyedülálló módon két darab, arannyal bevont római kori sisakot őriznek, ezt a kiállítást teljesen szokatlan módon mutatja be a közönségnek. A kiállítások holnap, február 1-jén ingyenesen látogathatók. A Matica srpsa Galériájában 13 és 17 óra között azokat várják, akik az Újvidékiek választanak című tárlatot szeretnék megtekinteni kusztosz vezetésével. A város napján általában ingyenes a parkolás, és még számos más, apró ünnepi hangulatelemre számíthatunk.