2024. március 28., csütörtök

Hat magyar osztály nyílik

Várja leendő diákjait a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola

A szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola regionális jelentőséggel bíró szakközépiskola, ahol hat magyar tannyelvű osztály nyílik szeptembertől. Gépészet munkaterületen a számítógépes vezérlésű (CNC) gépek leendő technikusai tanulhatnak. Az elektrotechnika munkaterületen az alábbi szakok nyílnak: információs technológiák elektrotechnikusa, számítógép elektrotechnikusi és mechatronikai technikusi szak. A közlekedési szakirányon pedig közúti közlekedési technikusi szak és gépjárművezetői szak (ez utóbbi az egyedüli 3 éves képzés). Mindegyik tagozaton harminc tanulót vesznek fel.

A bejutás feltétele a kisérettségin elért pontszám és a tanulmányi átlag eredménye. Az iskola szaklaboratóriumokkal és szaktantermekkel, emellett gyakorlati tantermekkel és műhellyel is rendelkezik, továbbá nagy könyvtárral, új, korszerű tornacsarnokkal és sportpályákkal is felszerelt, ráadásul még étkezőnek és fogászati rendelőnek is helyet ad. Az Ivan Sarić Műszaki Iskola célja, hogy a tanulóinak a leendő szakmára való minél jobb felkészítése legyenek a figyelem középpontjában. Ezért igyekszik az intézmény mind modernebb berendezéseket beszerezni, korszerűsíteni az oktatást, valamint nagy hangsúlyt fektetni a továbbképzésekre. Azon kívül, hogy a tanulók szakmai tudást, készséget kapnak, tanulmányaik során munkafegyelemre nevelik őket, megfelelő munkaszokást és sokféle kompetenciát sajátíttatnak el velük, ezzel felkészítve a diákjaikat a jövőre. Az intézményben 2014 óta van duális képzés, mely pozitív változást hozott a tanulók viszonyában. A duális oktatási modell előnye többoldalú. A diákok az iskola befejeztével általában elhelyezkednek azokban a vállalatokban, ahová a képzés során jártak, ugyanis ezek a vállalatok szívesebben fektetnek azon tanulókba, akiket a képzés során betanítottak a munkafolyamatra. A szakokról Sztarek Lilla igazgatóhelyettessel beszélgettünk.

A számítógép elektrotechnikus tagozat az egyik legnépszerűbb szak, melyet jól kidolgozott és bejáródott tanterv alapján oktatnak. Az oktatás során a tanulók megtanulhatják egyebek között a szoftver applikációk és a számítógép operációs rendszerének kidolgozását, telepítését és karbantartását, emellett a programozást, a számítógépes rendszerek összeszerelését, a hibaelhárítást és karbantartást, valamint a PLC berendezések programozását is. Az információs technológiák elektrotechnikusa oktatási profil a számítógép-elektrotechnikusi szak modernebb változata, ahol megtanulható a szoftverfejlesztés csínja-bínja, emellett ide tartozik még a szoftver-applikációk kidolgozása, adatbázisok létrehozása, kezelése és karbantartása, statikus és dinamikus weboldalak kidolgozása, információs rendszerek karbantartása és védelme, internethálózatok telepítése, karbantartása, adatvédelmének biztosítása, és programozás. Mind a két tagozatnál a gyakorlati képzés alapja a matematika (a gimnáziumi programmal azonos), az elektrotechnika, az informatika és az idegen nyelv – főként az angol. Az oktatás az iskola korszerű, számítógépekkel felszerelt szaktantermeiben és multimédia termeiben folyik. A tanulók e diplomákkal dolgozhatnak otthonról bármely világcégnek, függetlenül attól, hogy azok hol helyezkednek el a világon, illetve bármely vállalatban, ahol több hálózatba kötött számítógép van, illetve szoftverfejlesztő cégeknél is, ahol megrendelésre készítenek programokat.

A leendő mechatronikai technikusok az oktatás során megtanulják a kisebb rugalmas automatikus gyártósorok tervezését, összeszerelését, üzembe helyezését és karbantartását. Emellett elsajátítják a robotok, programozható logikai vezérlők, mikrokontrollerek programozását, és az egyszerűbb gyártósorok irányítását és követését végző programok elkészítését. A végzett diákok elhelyezkedhetnek termékgyártással foglakozó vállalatokban, valamint terméktervező irodákban is. Amit a számítógépes vezérlésű (CNC) gépek technikusa szakról érdemes tudni: itt megtanulható a számítógépes grafika, a gépelemek és a szerkesztés modellezése, a gyártástechnológia, a programozás és a CNC gépek kezelése, azaz a számítógép-vezérlésű gépek programozása és a teljes műszaki-technológiai dokumentáció kidolgozása is. A tanulók munkába állhatnak a gép- és szerszámiparban, a gépjárműiparban, a számítógépes fémfeldolgozásban, illetve bármely cégnél, ahol számítógépes gyártástechnológiát alkalmaznak.

Mit rejt a közúti közlekedési technikus szak megnevezés? Ennek az oktatási profilnak a munkaterülete igen változatos, pl.: a személy- és a teherszállítás adatainak begyűjtése, elemzése és figyelemmel kísérése, a sofőrök jelenlétének nyilvántartása, a szállítás személyzetének beosztása, a közúti közlekedési jelzések elhelyezési lehetőségének felmérése, menetrend kidolgozásában való részvétel, gépjárművek karbantartásával kapcsolatos feladatok ellátása, műszaki vizsgáztatása, bejegyzése, diszpécseri és raktározási feladatok stb. A gyakorlati oktatás az iskolai műhelyben vagy szaktantermekben folyik. A középiskola a szállítmányozó vállalatok, áruszállítási központok, autószervizek, műszaki vizsgáztatások, taxi egyesületek, autóbázisok és autóállomások megtekintését, illetve meglátogatását is lehetővé teszi. A tanulóknak harmadik osztályban kötelezően megszervezik a B-kategóriájú gépjárművekre vonatkozó jogosítvány megszerzését biztosító oktatást és a vizsgáztatást is, díjmentesen. E nélkül a diákok nem kaphatnak diplomát. A közúti közlekedési technikusok olyan vállalatokban helyezkedhetnek el, amelyek utasok vagy áru szállít(mányoz)ásával foglalkoznak, de dolgozhatnak autóbusz-pályaudvarokon, közúti és teherforgalmi terminálokon, áruszállítási szervezetekben, járművek műszaki vizsgáztatásán és hasonló munkakörökben. Szakmai továbbképzésnél megszerezhetik a gépjárműoktatói képesítést (V. képzési fokozat) vagy más speciális képesítést is. Gépjárművezető: ennek a szaknak a célja, hogy a tanulók elsajátítsák a B és a C kategóriás járművek irányítását, megtanulják a járművek javítását, a szállítmányozással kapcsolatos dokumentumok kitöltését, valamint a személy- és áruszállítás megszervezését. A III. osztályban a tanulók C kategóriás járművezetői képzésen vesznek részt, és leteszik a tehergépjármű vezetéséhez szükséges engedély megszerzését biztosító vizsgát. A gépjárművezetők elhelyezkedhetnek vállalatokban sofőrként, vagy önállóan dolgozhatnak szállítmányozóként, munkát vállalhatnak áruszállítási terminálokon, a járművek műszaki vizsgáztatását végző cégben.  

Az érettségi negyedik év végén magyar nyelvből, matematikából és a szaktantárgyból van, de választhatnak egy negyedik tantárgyat is, ami hozzásegítené a tanulókat az egyetemre való bejutáshoz. Még több információért az érdeklődők ellátogathatnak az iskolába, illetve telefonálhatnak is az alábbi telefonszámon: 024/552-031.