2024. március 29., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Több páciens a kórházakban

Egyes becslések szerint a következő tíz napban tetőzhet a járványhullám

Amikor ennyien fertőződnek meg a koronavírussal, mint januárban, természetes, hogy egy adott pillanatban a kórházi elhelyezésre szoruló Covid-páciensek száma is elkezd növekedni – értékelte Verica Jovanović, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatója az SZRTV-nek nyilatkozva. Mint hozzátette, a kórházi gyógykezelés időtartama valamelyest rövidebb, mint korábban volt, ugyanakkor senki nem marad hét napnál rövidebb ideig kórházban. Mint korábban, ezúttal is elsősorban a krónikus megbetegedésben szenvedő és az idősebb pácienseknek van szükségük kórházi ellátásra – emelte ki Jovanović, aki szerint a járványhullám a következő tíz napban tetőzhet, „ám ezt nem tudni biztosan, hiszen minden az emberek magatartásától függ”. A helyzet szempontjából az sem mellékes, hogy jelenleg nemcsak a koronavírus terjed, hanem egyéb, légzőszervrendszeri megbetegedéseket okozó vírusok is – mondta Jovanović.

A Batut Közegészségügyi Intézet igazgatója a harmadik, az emlékeztető oltás fontosságát hangsúlyozta, majd megerősítette, hogy a Nemzeti Immunizációs Bizottság egyelőre nem döntött a második emlékeztető oltás, azaz a vakcina negyedik dózisa felvételének a kiterjesztéséről. A védőoltás negyedik dózisát Szerbiában jelenleg bizonyos immunhiányos megbetegedésben szenvedő páciensek kaphatják meg. Az országban eddig nagyjából 3,24 millió polgár kapta meg a védőoltást, az első emlékeztető oltást a felnőttek 31,17 százaléka – mondta Jovanović.

VALAHOL MÁR BETELTEK A KAPACITÁSOK

Január elejétől a hónap végéig 1400-zal növekedett a kórházban kezelt Covid-páciensek száma – összegezte a mutatókat Marija Zdravković, a Bežanijska kosa Klinikai-kórházi Központ igazgatója, mondván, hogy ebben az intézményben már nem áll rendelkezésre szabad ágy a Covid-páciensek számára. Habár sokan azt állítják, hogy a koronavírus omikron-variánsa csak enyhe tüneteket mutat, a páciensek állapota nem ezt tükrözi – jegyezte meg az intézményvezető, mondván, hogy vasárnap ugyanannyi pácienst helyeztek el, mint amennyit elbocsátottak.

A klinikai központ intenzív terápiás részlegnek is beteltek a kapacitásai, itt minden pácienst kétoldalú tüdőgyulladással kezelnek – közölte a beszélgetés folytatásában Zdravković, és hozzátette, hogy a páciensek többsége vagy oltatlan, vagy be van oltva, ám súlyos krónikus megbetegedésben szenved.

A 021.rs hírportál összeállítása szerint a 660 férőhelyes újvidéki Covid-kórházban, a Mišelukon tegnap reggel 427 pácienst gyógykezeltek, 17-tel többet, mint egy nappal korábban.

15 352 új fertőzött – 59 elhunyt

A hivatalos járványjelentés szerint a vasárnap és a hétfő között eltelt egy napban országszerte 15 352 új fertőzést jegyeztek, 31 521 koronavírustesztet végeztek el, így a pozitivitás aránya 48,7 százalék. A vizsgált egy napban hivatalosan 59 Covid-páciens hunyt el, 13 629 a járvány kezdete óta. A kórházakban 3701 Covid-pácienst gyógykezelnek, közülük 147-en mesterséges lélegeztetésre szorulnak.

Vajdaságban előző nap 1532 új fertőzést jegyeztek, Újvidéken 507-et. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet jelentése szerint a tartományban 32 226 aktív fertőzést tartanak nyilván, a székvárosban 8494-et.