2024. április 25., csütörtök

A Spotify korrigál, de nem távolítja el a vitatott podcastot

A Spotify streamingszolgáltató vasárnap bejelentette, hogy a hiteles, helyes információkhoz vezető ajánlással látja el a koronavírus-szkeptikus tartalmakat, ugyanakkor a vitatott podcastot nem távolítja el, mert nem akarja a szolgáltatás tartalmait cenzúrázni.

Daniel Ek, a Spotify vezérigazgatója azt követően adott ki közleményt, hogy a múlt héten több zenész sztár, köztük Neil Young és Joni Mitchell is szakított a Spotifyjal a streamingszolgáltató műsorában hallható, koronavírussal kapcsolatos félrevezető információkat tartalmazó The Joe Rogan-podcast miatt.

„Rengeteg egyén és nézet van a Spotifyon, amelyekkel személy szerint határozottan nem értek egyet. Fontosnak tatom azonban, hogy hogy ne vállaljuk fel a tartalomcenzúrát, ugyanakkor állítsunk fel szabályokat és megszegésük járjon következményekkel" – fogalmazott a svéd milliárdos.

Hozzátette, hogy az új szabályozást, amelynek keretében a félrevezető tartalmak előtt egy ajánlás a koronavírussal kapcsolatban hiteles forrásokból származó információkhoz, linkekhez irányítja a közönséget, a következő napokban vezetik be.

Az ismert vakcinaszkeptikus Joe Rogan, aki vitát keltett a világjárványról, a vakcinákról és a kormányzati járványkezelésről vallott nézeteivel, vasárnap egy tízperces Instagram-videóban magyarázkodott, és kért bocsánatot a Spotifytól. Mint mondta, a podcastjában csak olyan embereket próbál megszólaltatni, akiknek különböző véleményük van, nem volt szándékában félretájékoztatást népszerűsíteni a műsorában.

Neil Young és Joni Mitchell a múlt héten jelentette be, hogy mivel a Spotify nem hajlandó eltávolítani a koronavírus-szkeptikus podcastot, leveszi zenéit a streamingszolgáltatásról.