2024. április 16., kedd

Kanadában folytatódik a teherautósofőrök tiltakozása a kötelező oltás ellen

Hétfőn is folytatódott Kanadában a kamionsofőrök tiltakozása a koronavírus-járvány miatt bevezetett egészségügyi rendelkezések, egyebek között a kötelező oltás ellen. Médiaforrások szerint a hét végén Justin Trudeau miniszterelnököt és családját is elköltöztették, hollétükről nem adtak információt.

A „szabadság konvojaként" is emlegetett, több ezer teherautóból álló karaván vasárnap elérte a kanadai fővárost, Ottawát is, a menettel rokonszenvező sofőrök országszerte több utat is lezártak, az ottawai parlament épülete előtt pedig a sofőrök felhívására más tiltakozó csoportok is megjelentek.

A CBC kanadai közszolgálati műsorszolgáltató vasárnapi tudósításában arról számolt be, hogy Ottawa belvárosában több utcát lezártak. Hozzátették, hogy a demonstrációk békésen zajlanak. Kiemelték azt is, hogy szombat délutánig nem emeltek vádat egyetlen tiltakozó ellen sem, a hatóságok pedig azt közölték, hogy nem történt rendbontás, és tartják a kapcsolatot a szervezőkkel.

A BBC brit televíziós csatorna azt közölte, hogy a demonstrálók „megbénították" a fővárost.

A sofőrök az ellen a január közepén bevezetett rendelkezés ellen tiltakoznak, amely arra kötelezi őket, hogy beadassák a koronavírus elleni oltást, amennyiben az Egyesült Államokba, vagy onnan kellene árut szállítaniuk.

A kamionosok tiltakozásához azóta sok, a járványügyi rendeletekkel egyet nem értő ember csatlakozott, a demonstrálók azt akarják elérni, hogy „az élet térjen vissza a normális kerékvágásba".