2024. április 17., szerda

A következő tíz napban tetőzhet az omikron Szerbiában

Szerbiában mintegy 3.240.000 személy vette fel a koronavírus elleni védőoltást, 31,17 százalékuk pedig az emlékeztető dózist is megkapta.

Az elkövetkező tíz napban arra számítanak, hogy a koronavírus a legnagyobb intenzitással terjed majd a lakosság körében, de ezt nem tudják biztosan állítani – közölte a Szerbiai RTV műsorában Verica Jovanović, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatója.

A járvány kezdete óta a legtöbb koronavírus-fertőzöttet idén januárban regisztrálták Szerbiában. Az utóbbi napokban a fertőzöttek, közülük a kórházban kezelt páciensek, valamint a szövődményekben elhunytak száma is emelkedik – mutatott rá a szakember, aki a vakcináció fontosságára figyelmeztetett, illetve arra, hogy amennyiben rendelkezünk valamilyen koronavírusra utaló tünettel, minél hamarabb jelentkeznünk kell az orvosnál.

Mint mondta, azok a legveszélyeztetettebbek, akik valamilyen krónikus betegséggel is küzdenek, de a vakcina felvétele megvéd a súlyos szövődmények kialakulásától.

Verica Jovanović közölte, hogy a járványügyi helyzet a covid-rendelők látogatásai, valamint a kórházba került páciensek száma alapján értékelhető.

– Ha egyszerre nagyszámú fertőzött van, mint ezekben a hetekben, akkor nagyobb számban számíthatunk kórházi kezelésre szorulókra is – jelentette ki Jovanović. Hozzátette, hogy közel járnak az egy időben fertőzöttek legmagasabb számához.