2024. április 18., csütörtök

Felgyorsult az omikron terjedése

Vajdaságban több mint 4000 új fertőzöttet jegyeztek

Hirtelen növekedésnek indult az utóbbi napokban a koronavírussal fertőzöttek és a kórházban kezeltek száma Szerbiában. A vasárnapi járványjelentés szerint 24 óra alatt 13.153 új fertőzöttet azonosítottak, 25.431 tesztet végeztek el, a pozitív tesztek aránya pedig 51,7 százalék. A tegnap közzétett adatok szerint 24 óra alatt 57-en hunytak el a kór szövődményeiben.

A szerbiai kórházakban a legfrissebb adatok szerint összesen 3533 Covid-pácienst kezelnek, közülük 151-en vannak lélegeztetőgépen. A fertőzöttek száma továbbra is magas, a teszteltek több mint felénél mutatták ki a vírus jelenlétét.

Rendkívüli a járványhelyzet Vajdaság területén – tette közzé a tartományi közegészségügyi intézet. Egy nap alatt 3328 új koronavírus-fertőzöttet vettek nyilvántartásba, Újvidéken 1103-at.

A legtöbb beteg továbbra is a 40 és 59 év közötti korosztályból kerül ki, ugyanakkor emelkedik az idősebb betegek száma is. A legtöbben nincsenek beoltva. Az illetékesek hangsúlyozzák, be kell tartani a járvány terjedését korlátozó intézkedéseket.

Dávid Csilla illusztrációja

Dávid Csilla illusztrációja

A hétvégén közzétett adatok szerint egyre több koronavírusos beteget kezelnek a mišeluki Covid-kórházban. A legfrissebb hírek szerint összesen 410 beteget ápolnak az említett egészségügyi intézményben. Húszan vannak lélegeztetőgépen. A Vajdasági Klinikai Központ nem teszi közzé, hogy hány beteget vettek fel és bocsátottak el az intézményből, de arról sincs adat, hogy hányan hunytak el a betegség szövődményeiben. A mišeluki Covid-kórházban mintegy 660 ágy áll a betegek rendelkezésére.

A legtöbb egészségügyi intézményben arról számolnak be, hogy felgyorsult az omikron terjedése.

Slađan Stanković, a vranjei Közegészségügyi Intézet epidemiológusa a Szerbiai RTV műsorában elmondta, hogy az utóbbi napokban növekszik azoknak a száma, akiknél közepesen súlyos kórképpel jelentkeznek, és jelenleg ők a koronavírusos páciensek öt százalékát képezik, míg 95 százalékuk enyhe tüneteket mutatott. Aláhúzta, hogy a legtöbb koronavírus-fertőzöttnél az omikron vírusvariáns van jelen. Mint mondta, a gyermekek körében is egyre több a fertőzött, náluk általában enyhébb tünetek alakulnak ki.
A szakember felhívta a figyelmet a vakcináció fontosságára, hozzátéve, hogy az immunizáció jelenleg szinte teljesen leállt.

Nagybecskereken is nagy nyomás nehezedik a helyi kórház dolgozóira, itt is megnőtt a koronavírussal fertőzött egészségügyi dolgozók száma. A Dr. Boško Vrebalov Egészszégházban összesen 71 dolgozó van betegszabadságon, közülük 36-an koronavírus-fertőzöttek.