2024. április 24., szerda

Lengyelország több tízezer védelmi jellegű töltényt szállít Ukrajnának

Döntés született arról, hogy Lengyelország több tízezer védelmi jellegű töltényt szállít Ukrajnának – közölte hétfői sajtóértekezletén Pawel Soloch, a lengyel nemzetbiztonsági iroda (BBN) főnöke.

Ukrajna politikai és anyagi támogatása – akár humanitárius, akár katonai értelemben - azon nemzetközi és belpolitikai egyeztetések tárgya volt, amelyeket Andrzej Duda elnök az utóbbi időben az orosz-ukrán feszültség kapcsán folytatott – idézte fel a varsói államfői hivatal kötelékében működő BBN-t vezető Soloch.

Közölte: döntés született arról, hogy Lengyelország „védelmi jellegű, azaz a védelemhez, nem pedig a támadáshoz felhasználható – töltényeket" ad át az ukrán félnek.

Az államfő hozzájárulásával született döntés végrehajtásán Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter dolgozik, a témát a későbbiekben az általa irányított tárca ismerteti részletesen - tette hozzá Soloch.
A szállítmány pontos jellegéről és időpontjáról nem árult el konkrétumokat, aláhúzva: a végrehajtás Kijev döntésén is múlik, Varsó részéről ez „minden pillanatban" lehetséges.

Újságírói kérdésre Soloch kifejtette: Varsó több tízezer töltényt ajánlott fel Kijevnek. Mint mondta: légvédelmi töltényekről is szó van.