2024. április 24., szerda

Kevesebbet kell majd permetezni

A tartós hideg még nem károsítja a gyümölcsösöket, de remélhetőleg tizedeli a kórokozókat

Mivel a hóesésnek köszönhetően fehér fényben úszott Vince, remélhetőleg teli lesz a pince Bácskossuthfalván is – hangzott el a Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesületének venyigeszentelő ünnepségén a Dimalis borászat szőlősében. Fábrik Attila, a szervezet elnöke elmondta, hogy a Vince-napi népi megfigyelés mellett a tartós hideg egyelőre még kárt nem okozott, és nagy szükség van rá, hiszen megtizedeli a kórokozókat, és kevesebbet kell permetezni az év folyamán.

– Az utóbbi néhány napban az évszaknak megfelelő az időjárás, a hőmérséklet tartósan alacsony, éjszakai fagyokkal. Ez rendben is van, de korábban volt egy időszak, amikor félő volt, hogy megindul a fák vegetációja, és ez az, ami a legnagyobb kárt jelentheti. Szerencsére az a periódus nem volt hosszan tartó, és nem reagáltak rá a rügyek, nem indult be a nedvkeringés. Talán egyedül a naposabb területeken a korai baracknál lehetett megfigyelni bizonyos reakciót, de remélhetőleg még időben lehűlt az idő. A világhálón találkoztam sajnálatos látvánnyal, különösen Szerbia délibb vidékeiről töltöttek fel elkeserítő képeket a korai barackfák felébredéséről – mondta a Rizling elnöke, aki annál is inkább reményét fejezte ki a kedvezőbb évvel kapcsolatban, mert vidékünkön már évek óta lefagy a korai barack.
– Igazából fajtafüggő volt a gyümölcsfák lefagyása az elmúlt években, illetve azon is múlott, hogy a fák mennyire voltak kitéve az időjárási viszontagságoknak. Nekem két éve menekült meg a falu egyik védett pontján a baracktermésem. Amelyik fa virágjában nem tett kárt az időjárás, utána gyönyörű termésre lehetett számítani. Vidékünkön a baracktermést harmadik éve károsítja a rügyezés vagy virágzás után ránk törő tavaszi fagy – tette hozzá Fábrik.
Bácskossuthfalva szőlőseinek legnagyobb részében a legközkedveltebb fajta a kékfrankos és a rajnai rizling.
– A szőlő esetében is több olyan fajta van, ami jobban tűri a fagyos hőmérsékleteket, és vannak azok, amelyek kevésbé. Eddig azonban szerencsére nem voltak annyira súlyos hidegek, amelyek kárt tehettek volna a tőkékben, –12 foknál nem volt alacsonyabb a hőmérséklet. A napokig tartó hidegre pedig nagyon nagy szükség van, hogy a kórokozókat megritkítsa. Az elmúlt években ezek a tartós hideghullámok elmaradtak, ami kifejezetten meglátszott év közben a betegségek megjelenésében. Most, hogy több napja is fagypont alá csökken éjjelente a hőmérséklet, abban reménykedünk, hogy kevesebbet kell majd permetezni, nemcsak a gyümölcsösökben, hanem a mezőgazdaság más területén is.

Méhes Béla és Gáspár Endre borász venyigét metszenek (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Méhes Béla és Gáspár Endre borász venyigét metszenek (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)


Jó szőlőtermésben reménykedik Méhes Béla is, a Sila Kft. és az AgroDima Kft. közös vállalkozásaként indult Dimalis borászat igazgatója. A 2014 táján startolt vállalkozás alapját képező tőkék a láncgyár melletti 2,3 hektáros területen találhatók.
– Szőlősünkben a rajnai rizling mellett sauvignon blancból készül fehérbor, kékfrankosból és cabernet sauvignonból vöröset, illetve szintén kékfrankosból rozét készítünk. A boraink iránt érdeklődőket a Karcag utcai pincészetünkbe várjuk. Itt vásárolhatnak az érdeklődők, megtekinthetik a borkészítés folyamatát, illetve az épület kisebb létszámú rendezvények, borkóstolók, találkozók helyszíne is lehet – hallhattuk Méhes Bélától, akitől az iránt is érdeklődtünk, hogy milyen volt a múlt évi termés.
– Száraz, de nagyon jó évet tudhatunk magunk mögött, tartalmában igen jó borokra számítunk. Mi nem kapkodjuk el a készítés folyamatát. Valamikor a tavasz folyamán kóstolhatjuk majd a múlt évi termésből készült borainkat. Bízunk benne, hogy az idei év is kedvez a szőlészeknek és valamennyi gyümölcstermelőnek, és igaza lesz „fénylő" Vincének. Persze szeptemberig-októberig még sok minden változhat, közben pedig figyeljük a lemetszett vesszők rügyeit – fogalmazott a bácskossuthfalvi venyigeszentelő házigazdája, Méhes Béla.