2024. március 28., csütörtök

A disznóvágás koronája

Megtartották a Vajdasági Disznótoros Fesztivál és Pálinkamustra elnevezésű rendezvényt Óbecsén

Szombaton tartották meg az óbecsei Than Emlékház udvarában a Vajdasági Disznótoros Fesztivál és Pálinkamustra elnevezésű rendezvényt, ahol disznótorral, kolbásztöltőversennyel, pálinkamustrával és kóstolóval várták az érdeklődőket. Jovánovity Dániel, a rendezvény szervezője elmondta, hogy az utóbbi időben Vajdaságban is mind kevesebb a hagyományos disznóvágás. A disznótor elsősorban közösségi élmény, amikor összejöhet a közösség apraja-nagyja – tette hozzá a szervező.

– A kolbásztöltő versenyre kevesebben jelentkeztek, mint amire számítottunk, a járványhelyzet miatt többen is lemondták a részvételt. A pálinkamustrára viszont többen jelentkeztek a vártnál, 53 mintát kóstolt meg és véleményezett a zsűri. Öt kategóriába lehetett benevezni, ezek a szilva, a barack, a birsalma, az alma és a körte. A zsűri minden kategóriában külön-külön is értékelt, illetve kiválasztották a fesztivál legjobb pálinkáját – közölte Jovánovity Dániel.

Érkeznek a látogatók (Kancsár Izabella felvétele)

Érkeznek a látogatók (Kancsár Izabella felvétele)

A birsalma kategória győztese az óbecsei Jovánovity Péter lett, aki egyben a pálinkamustra legjobbjának is bizonyult: övé lett a fesztivál legjobb pálinkája.

– Ez az első pálinkám, amit teljesen egyedül készítettem. A gyümölcsöt, miután megvettem, a ládában hagytam, hogy érjen még egy kicsit. A hidegnek köszönhetően nagyon lassan indult be a forrás és sokáig is forrt, ami a cefrének nagyon jót tesz. Nem az én tudományom ez, a nagymamám tapasztalatait kamatoztatom. Ő idén lesz 92 éves, már nem nagyon főzi a pálinkát, de továbbadta a tudását – mondta Jovánovity Péter.

Így készül a finom kolbász (Kancsár Izabella felvétele)

Így készül a finom kolbász (Kancsár Izabella felvétele)

A kolbásztöltő verseny résztvevői számára a szervezők biztosították a sátrat, a munkafelületet, öt kilogramm húst és hozzá a zsiradékot, valamint egy üveg pálinkát.

– A szüleim arra tanítottak, hogy a kolbászba só megy és paprika. Ez a jó kolbásznak a titka. Mi most tettünk hozzá fokhagymát és borsot is – mondta Széll Balázs, a kolbásztöltő verseny egyik résztvevője.

A már hagyományos Gasztro Feszt nagy népszerűségnek örvend. A szervezők célja, hogy minél több idényjellegű rendezvénnyel lepjék meg az óbecseieket és a környező települések lakosait: a tervek szerint tavasszal ismét ínycsiklandozó falatokkal és italokkal várják majd a látogatókat.