2024. április 18., csütörtök

Infrastrukturális fejlesztések Oromhegyesen

Aszfaltozás és fedett buszmegálló kiépítése is a tervek között szerepel

Mint minden évben, idén is a falu érdekeit tartják szem előtt az oromhegyesi helyi közösségben. Természetesen az év ezen szakában náluk is az új célok kerülnek előtérbe. Oromhegyes helyi közösségének tanácsa hét tagból áll, akiknek mindegyike a közszféra más-más területein tevékenykedik, ami hozzájárul ahhoz, hogy hatékonyabban tudnak együttműködni. Terveiket és azok megvalósítását nagymértékben befolyásolja idén is a járványhelyzet alakulása. A főbb elképzelésekről Szeles Viktória tanácstaggal beszélgettünk.

– Egyik kiemelt feladatunknak falunk infrastrukturális fejlesztését érezzük, mivel a felgyorsult életvitel ezt megkövetelné. Két utca aszfaltozását is tervezzük erre az évre, s amelyek nem férnek bele az idei költségvetésbe, azokat átmenetileg mart aszfalttal borítjuk. A megnövekedett járműforgalom miatt a lakosok biztonsága érdekében igyekszünk megoldást találni a kerékpárral közlekedők számára is. Folytatni szeretnénk a piactér fejlesztését, korszerűsítését, hogy kulturáltabb környezetben folyhasson falunkban az árucsere-forgalom. Tárgyalunk egy fedett buszmegálló kiépítéséről is. Településünk egyik kincse az artézi víz, melyért vidékről is többen idelátogatnak, ezért a kutak rendbetétele is nagyon fontos számunkra.

Milyen terveik vannak még az előttünk álló időszakra?

– Minden hónap első hétfőjén fogadóórát tartunk, ahol a tanácselnök, illetve a tagok meghallgatják a lakosok észrevételeit, kéréseit, s azok figyelembevételével igyekeznek meghozni a terveket. Több faültetési akciót szerveztünk az előző években a településen, így a zöld területek frissítése ebben az évben sem maradhat el. Szívügyünknek tekintjük a faluszéli járáson található, meggondolatlanul kiirtott kiserdő újbóli rendbetételét, és az egykori ún. Paradicsom élettel való megtöltését. A közterületeket összefogással igyekszünk tisztán tartani. Folyamatban van egy kültéri festési akció, melynek során már megszépült a helyi közösség épülete, elkezdődött az óvoda falainak és faszerkezetének festése, és amint az időjárás engedi, a Faluház meszelése is sorra kerül. A munkálatokban a tanácstagok mellett szakemberek és helyi önkéntesek vesznek részt. Rendelkezünk egy több mint 10 000 példányt tartalmazó könyvtárral, melyet meg szeretnénk nyitni a nagyközönség előtt.

Vannak-e partnereik, akik segítik munkájukat?

– A helyi közösség tanácstagjai szoros együttműködést ápolnak a Petőfi Sándor ME tagjaival, az önkéntes tűzoltó-egyesülettel, a Pavilon Ifjúsági Szervezettel, a Vöröskereszt helyi aktivistáival, és a nyugdíjas-egyesületünk tagjai is aktívak minden megmozdulás alkalmával. Településünk pedagógusai is lelkesen veszik ki részüket a helyi közösség által szervezett gyermekprogramokból, melyekből igyekszünk hagyományt teremteni. A programok és fejlesztések érdekében rendszeresen követjük a kiírt pályázatokat. A MNT és a községi önkormányzat is segít, amiben tud. Falunknak több testvértelepülése is van az országhatáron kívül, amelyekkel jó kapcsolatot ápolunk. Határon átívelő pályázatokat, projekteket is sikerült megvalósítanunk közösen, s időről időre látogatást tesz egymásnál a települések küldöttsége, ahol tapasztalatotokat, ötleteket cserélünk. Legfőbb rendezvényük a falunap, ami az előző évben már igazi népünnepéllyé nőtte ki magát, melyen a falu apraja-nagyja mellett részt vesznek a környező helyi közösségek és a testvértelepülések képviselői is, hogy önfeledten élvezhessék az egész évi munka gyümölcsét.