2024. április 25., csütörtök

Korszerű informatikai tantermek

Új számítástechnikai eszközöket vásárolt az Igazságügyi Minisztérium pályázatán nyert összegből a verbászi gimnázium

A verbászi Žarko Zrenjanin Gimnázium mintegy 1,9 millió dinár értékben új számítógépes felszerelést vásárolt. Az eszközöket az Igazságügyi Minisztérium a közlekedési szabálysértések pénzbírságából befolyt összegből biztosította.

Tatjana Kažić, a gimnázium igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta, a két informatikateremben a diákok régi, elavult számítógépek helyett már a napokban igénybe vették az új eszközöket, amelyeket a múlt év végén sikerült beszerezni.

− Mind a két informatikatermet 15 új számítógéppel (összesen 30 db) szereltük fel, emelett kivetítőket és vásznat is biztosítottunk. További öt új számítógépet kapott az intézmény adminisztratív részlege, vagyis az irodák. Tudni kell, hogy az említett pályázat mellett a múlt tanév végén az oktatási minisztériumtól használatra kaptunk 32 kisebb számítógépet, amelyek a beiratkozási folyamat lebonyolítására szolgáltak, illetve szolgálnak, és valószínűleg ezek is nálunk maradnak, azaz használhatjuk őket. Ez hamarosan megtörténhet, hiszen számítógépekre nemcsak az informatikaórákon van szükség, hanem például a biológia-, a kémia- és más órákon is – mondta az igazgatónő.

Az épületben jelenleg csak az informatikaórákat tartják. A gimnazisták a második félévet a szomszédos általános iskola épületében kezdték, ugyanis a gimnáziumban a vizesgócok felújítása van folyamatban. Az igazgatónő szavai szerint a munkálatok várhatóan február végéig befejeződnek.

− December közepén komoly problémák jelentkeztek a földszinti és az emeleti vizesgócoknál, ezért mindkét helyen a vízvezeték-, illetve a szennyvízlevezető csövek átfogó cseréjére van szükség. A közbeszerzési folyamatot követően azonnal hozzáláttunk a munkához, amelyek egyelőre az előlátott terv szerint és megfelelő ütemben haladnak. Jelenleg részben a csempék felrakása, részben pedig a városi szennyvízhálózatra való rácsatlakozás van folyamatban. Bízunk abban, hogy a diákok és a tanárok márciustól visszatérhetnek a tantermekbe – mondta Tatjana Kažić.

Az igazgatónő hozzátette, december végén a Szerbiai Kulturális és Oktatási Közösség értesítette az intézményt, hogy a magas színvonalú oktatásért az iskola kiemelt Vuk-díj elismerésben részesül. Az elismerést február 10-én a szerb kormány épületében adják majd át.