2024. április 24., szerda
XV. FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG

Svédország az aranyérmes!

Bár az előzetes esélyek és a tornán mutatott forma azt sejttette, hogy Franciaország és Dánia játszhatja a férfi kézilabda-Európa-bajnokság döntőjét Budapesten, a két elődöntő váratlan fordulatai azt eredményezték, hogy ez a két csapat végül csak a bronzmérkőzésen találkozhatott. Először Spanyolország tudott fordítani a gyorsan négy góllal ellépő dánok ellen, hogy a második félidőben már magukhoz ragadják a kezdeményezést, és végül 29:25-ös eredménnyel zsinórban negyedik Eb-döntőjükbe jussanak. A Svédország–Franciaország találkozó különös pillanata volt, hogy a 20. percben a svéd kapus, Andreas Palicka vezette a góllövőlistát, aki eddigre háromszor is sikeresen torolta meg a franciák üres kapus játékát. Ekkoriban dolgozták le négygólos hátrányukat is a skandinávok, akik innen már a lefújásig őrizték a vezetést, s bár a franciák visszazárkózva még feszültté tették az utolsó perceket, a svéd előny még éppen kitartott.

A spanyol–svéd párharccal a négy évvel ezelőtti finálé résztvevői találkoztak újra, s míg a déliek zsinórban harmadik Eb-címükre hajtottak, az északiak húsz év után ültek volna fel a trónra ismét. A döntő kiegyenlítettségét jól mutatja, hogy egyik csapat sem tudott két gólnál többel ellépni a hatvan perc során, az első félidőben az egyik oldalon Ian Tarrafeta, a másikon az álomcsapatba is beválasztott Oscar Bergendahl szórta leginkább a gólokat, Palicka pedig jobban védett, mint Rodrigo Corrales. Az utolsó negyedóra közeledtével aztán mindkét oldalon megszaporodtak a hibák, a svédek elszalasztották a lehetőséget, hogy három góllal ellépjenek, ellenben a spanyolok az utolsó perc kezdetére kiegyenlítettek. Jordi Ribera legénysége azonban elrontotta utolsó támadását, míg a túloldalon a svédek kiharcoltak egy időn túli büntetőt. A labdát Niclas Ekberg kíméletlenül vágta be Pérez de Vargas kapujába, így Svédország a története során ötödször ünnepelhetett Európa-bajnoki címet.

A bronzérem és a vb-kvótát érő 5. hely sorsa egyaránt hosszabbításban dőlt el. A dánok visszavágtak a franciáknak a csupán négy nappal korábbi középdöntős vereségért, még úgy is, hogy Mikkel Hansen bokasérülés miatt nem játszott, a másik oldalon viszont Kentin Mahé négy meccs kihagyása után visszatérhetett.

Palicka hatékony védése segített a svédeknek (Fotó: MTI)

Palicka hatékony védése segített a svédeknek (Fotó: MTI)

Eredmények, az 5. helyért: Izland–Norvégia 27:27 (12:16), h. u.: 33:34. Elődöntő: Spanyolország–Dánia 29:25 (13:14), Franciaország–Svédország 33:34 (14:17). Bronzmérkőzés: Franciaország–Dánia 29:29 (14:13), h. u.: 32:35. Döntő: Svédország–Spanyolország 27:26 (12:13).

Az Eb álomcsapata, balszélső: Miloš Vujović (Montenegró). Balátlövő: Mikkel Hansen (Dánia). Irányító: Luc Steins (Hollandia). Jobbátlövő: Mathias Gidsel (Dánia). Jobbszélső: Aleix Gómez (Spanyolország). Beálló: Johannes Golla (Németország). Kapus: Viktor Hallgrímsson (Izland). A legjobb védekező: Oscar Bergendahl (Svédország). MVP: Jim Gottfridsson (Svédország). A gólkirály: Ómar Ingi Magnússon (Izland) – 59 gól.

Gyenge sorozatban a Ferencváros

Három elmaradt mérkőzést pótoltak a hétvégén a női Bajnokok Ligájában. A Ferencváros Brestbe látogatott, ahol viszont az elmúlt négy BL-mérkőzéséből már harmadik vereségét könyvelhette el – noha helye már ezzel együtt is biztos rájátszásban. A magyar csapat támadásban és védekezésben sem tudta tartani a lépést a Helene Fauske 13 gólja által vezényelt franciákkal, a félidőben három, a lefújáskor öt gól volt a hátrányuk.

Eredmények, A csoport: Esbjerg–Koprivnica 30:17, Brest–Ferencváros 30:25. B csoport: Kastamonu–Sävehof 26:29.