2024. április 25., csütörtök

Mennyit kellene keresniük a tanügyeseknek?

A tanügyi dolgozók jelenleg az országos átlagbér körüli fizetésekkel rendelkeznek. A szektorban a fizetési osztályok bevezetését már több alkalommal elhalasztotta a kormány. A legújabb ígéretek szerint ennek 2025-ig kellene megtörténnie, az illetékes miniszter pedig a halasztás okát a járványhelyzettel indokolta.
A tanügyi dolgozók több alkalommal is tiltakoztak a bérezésük miatt, és a fizetési osztályok bevezetését követelték, ehelyett azonban csak szerénynek számító rendszerszintű fizetésemelést kaptak – közli a 021 hírportál a Nova Ekonomija írására hivatkozva.
Az utóbbi három évben 25 százalékkal emelkedett a bérük, az infláció mértékét figyelembe véve azonban ez csak 16 százalékos reális növekedést tesz ki – közölte Marko Milanović, a Költségvetési Tanács képviselője.
A tanügyben 150.000 személy dolgozik, amellyel a szektor ilyen tekintetben a közszféra legnagyobb rendszerét képezi, és minden béremelés jelentős terhet ró az államkincstárra.
2022-ben a tanügyi dolgozók hét százalékos fizetésemeléssel indítják az évet. A hetes fokozatú képzettséggel rendelkező tanár így 66.393 dinárt kereshet, a hatos fokozattal rendelkezők 57.040-et, míg minimálbéren maradnak a 9,65-ös koeficiens alatt kereső tanügyi dolgozók – közli a 021.