2024. április 20., szombat

Selaković: Amíg Kurti Pristinában van, valószínűleg nem lesz párbeszéd

Miroslav Lajčák és Gabriel Escobar európai és amerikai küldött jövő héten Szerbiába érkezik, a központi téma a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd kérdése lesz. Nikola Selaković, a szerbiai diplomácia vezetője a Szerbiai RTV vendégeként elmondta: nyilvánvaló, hogy amióta Kurti a pristinai kormányt vezeti, nem volt párbeszéd, és valószínűleg nem is lesz.
Nikola Selaković szerb külügyminiszter kijelentette, hogy a Miroslav Lajčákkal és Gabriel Escobarral folytatott megbeszélések központi témája a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd kérdése lesz.
– Az álláspontunk és ami nem változik, az az, hogy mindig készek vagyunk tárgyalóasztalhoz ülni és beszélgetni, de nyilvánvaló számunkra, hogy amióta Kurti Pristinában van, azóta nem volt párbeszéd és valószínűleg nem is lesz, amíg ő úgy nem dönt – közölte Selaković.
Kiemelte, hogy Belgrád elkötelezett a párbeszéd, valamint a béke és a stabilitás megőrzése mellett. Belgrád mérlegeli lépéseit és bölcs döntéseket hoz – tette hozzá.
– Tény, hogy sok ország szeretne hallani Szerbiáról, illetve tárgyalni Szerbiával. Azzal az országgal, ahol két egymást követő évben rohamosan fejlődik a gazdaság, azzal az országgal, amely gyorsan fejlődik – emelte ki a szerb külügyminiszter hozzátéve, hogy ez mind Aleksandar Vučić elnök politikájának az eredménye.
Selaković szerint Szerbia jó szomszéd lesz, amely arra törekszik, hogy jó kapcsolatokat alakítson ki és olyan pontokra koncentráljon, ahol megegyeznek a nézetek és az érdekek.