2024. április 19., péntek

Többoszlopos támasz

Semjén Zsolt: A még hangsúlyosabb gazdasági támogatás jelenti a nemzetrészek anyagi megmaradását

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség a Kárpát-medence magyar közösségeiért vállalt és végzett hiteles, őrző és teremtő munka elismeréséül létrehozott Aranyplakett kitüntetésének átvételét követően dr. Semjén Zsolt, Magyarország nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettese lapunknak nyilatkozva egyebek mellett a közelgő magyarországi országgyűlési választásokról, valamint a népszavazásról beszélt.

A Magyar Szónak nyilatkozva Semjén Zsolt arra is kitért, hogy miért sikerágazat a nemzetpolitika, és hogy ennek okán a nemzetpolitika melyik oszlopára kellene hangsúlyozottan összpontosítani a jövőben. Mindemellett, tekintettel arra, hogy az Aranyplakett kitüntetést a magyar kultúra napi vajdasági központi ünnepségen vehette át, fontosnak tartotta megosztani a kulturális önazonossággal, a nemzeti érzülettel és a magyar nemzet egységével kapcsolatos gondolatait:
– Amikor a nemzetről beszélünk, keresztény alapon két tévedést és szélsőséget kell elkerülnünk. Az egyik a kozmopolitizmus, amely szerint nem érték a nemzeti lét. Ennek követői azt gondolják, hogy a nemzet a múltból itt maradt elavult, provinciális valami, illetve azt, hogy az européer entellektüel már nem magyar, nem olasz, nem szerb, hanem csak úgy általában nagy betűvel írt ember. Ez azért tévedés, mert mi például magyarként tudunk emberek lenni. A másik szélsőség a sovinizmus, amikor egy nemzet az életjoga alapján tagadja más nemzeteknek az élethez való jogát. A mi nemzeti elkötelezettségünk egyetemes nemzeti elkötelezettség, mert szerintünk minden nemzetnek az a küldetése, hogy megőrizze saját értékeit, illetve felmutassa azokat. Az egyetemes magyarság csonkítatlanul csakis akkor tud megmaradni, ha minden nemzetrésze megmarad. A magyar megmaradás szempontjából fontos a magyar kultúrának, a magyar történelemtudatnak és a magyar nyelvnek a megmaradása. A magyar nemzet nemcsak kultúrnemzet, hanem közjogi értelemben politikai nemzet is. Ennek a kifejeződése a magyar történelmi jogfolytonossághoz való kötődés. Ezért volt kulcsfontosságú, hogy a magyar állampolgárságot ki tudtuk terjeszteni minden magyarra, bárhol él a világon.
Rövid- és hosszú távon melyek a legfontosabb elvégzendő feladatok a nemzetpolitika területén?
– Négy pillérről beszélhetünk. Ezek a végtelenségig cizellálhatóak, de vannak olyan dolgok, amelyek nagyságrendjét tekintve befejeződtek. Aki magyar állampolgár akart lenni, az magyar állampolgár lett. Persze ez az idők végezetéig tart majd, nem beszélve arról, hogy a magyar állampolgárok gyermekei, unokái, vagy ükunokái eleve magyar állampolgárok. Nagyságrendileg több mint 1,1 millió olyan ember van, aki eddig kérte az állampolgárságot, ennyien akartak magyar állampolgárok lenni. Az identitásmegőrző támogatások, például az iskoláknak, óvodáknak – több mint ezer óvodát építettünk a Kárpát-medencében – szintén adottak. A támogatásrendszer kialakult, ezt természetesen mindig alakítani lehet és még több pénzt ráfordítani. Ami szerintem még tovább fejleszthető, az a gazdasági támogatás. Ahhoz, hogy egy adott területen a magyar nemzetrész megmaradjon, nem elég pusztán az identitás megőrzése. Az Úr Jézus azt mondta, hogy nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Isten szájából származik. Ez fordítva is érvényes, nemcsak igével él az ember, hanem kenyérrel is. Nagyszerű dolog, hogy a magyar meg tudja őrizni az identitását, de ha nem tud megélni a szülőföldjén, akkor elvándorol az Óperencia másik felére. Ezért azt gondolom, hogy a gazdasági támogatás az, amit a jövőben még hangsúlyozottabbá kell tenni, hiszen ez jelenti az adott nemzetrész anyagi megmaradását. Ez egyébként a többségi nemzetnek is egy megnövekedett gazdasági lehetőséget jelent. A gazdasági támogatás jó például Szerbiának, mivel pénz jön be az országba, gyárak épülnek és szerb állampolgárok gazdagodnak. A gazdasági támogatás Magyarországnak is jó, hiszen gazdasági kiterjedést biztosít. Ez a magyar GDP tekintetében mérhető, hiszen újabb és újabb területeket von be a magyar gazdaság körébe. Ez az a win-win szituáció, amit tovább kell erősíteni.
Ezért minősítette egyik korábbi nyilatkozatában sikerágazatnak a nemzetpolitikát?
– Igen, ezért. Megjegyezném, hogy az ellenzéknek a nem kifejezetten nemzetellenes része ezt el is ismerte. Például Mesterházy Attila csak elment Erdélybe és bocsánatot kért a baloldal nevében a magyaroktól. Az már más kérdés, hogy Gyurcsány ennek a szöges ellentétét csinálja, de azt gondolom, hogy a nemzet iránt minimális empátiát érző baloldali ember számára is pozitív az a nemzetpolitika, amit mi folytatunk.
Nemzetpolitikai szempontból miért sorsdöntőek az idei magyarországi országgyűlési választások?
– A helyzet az, hogy a gondviselés nagy dramaturg, hiszen 2014-ben és 2018-ban is éppen a határon túliak mandátumával lett meg a kétharmad. Ez szerintem a gondviselés jele. A határon túli magyarok iránti tisztelet okán egyetlen dolgot szeretnék kiemelni. Mindenki emlékezhet 2004. december 5-re. Mi volt akkor és mi van most. A vajdasági magyarságtól csak azt kérem, hogy emlékezzen és azt mérlegelje, hogy az ő megmaradásának a szempontjából, szellemileg, anyagilag és minden egyéb szempontból, melyik kormány jelent garanciát.

Az egyetemes magyarság csonkítatlanul csakis akkor tud megmaradni, ha minden nemzetrésze megmarad – emelte ki lapunknak nyilatkozva egyebek között Semjén Zsolt (Ótos András felvétele)

Az egyetemes magyarság csonkítatlanul csakis akkor tud megmaradni, ha minden nemzetrésze megmarad – emelte ki lapunknak nyilatkozva egyebek között Semjén Zsolt (Ótos András felvétele)

A külhoni magyar állampolgárok a magyarországi népszavazáson is élhetnek szavazati jogukkal. Mit üzen ennek kapcsán a vajdasági magyaroknak?
– Azért vegyenek részt a népszavazáson, mert az az ő jövőjükről is szól. Brüsszelben egyre inkább olyan őrültségeket találnak ki, amelyek teljesen ellentétesek az ember antropológiájával. Az életnek vannak olyan dolgai, amelyek a születéssel dőlnek el, például az embernek a neme, hiszen a kromoszóma-állomány megváltoztathatatlan. Le lehet vágni valamit, fel lehet plasztikázni valamit, az embert tele lehet nyomni hormoninjekciókkal, ám ettől senkinek a kromoszóma-állománya nem változik meg. Az egész LMBTQ tekintetében nekünk az az álláspontunk, hogy minden felnőtt ember azt csinál a saját magánéletében, amit akar, majd elszámol a Jó Istennel, ahogy tud. De a gyerekeinket nem engedjük. Brüsszel ebben az LMBTQ-őrületében átlépett egy piros vonalat, hiszen a gyerekeket vette célba és azt akarja, hogy transzvesztita, meg egyéb LMBTQ-szervezetek menjenek be az óvodákba és az iskolákba és a transzneműség szépségeiről magyarázzanak. Az én gyerekemnek ne magyarázzon semmilyen civil szervezet, vagy Brüsszel, az én gyerekemnek, az ő korának megfelelően, majd én elmondom, hogy mit gondolok például a szexualitásról. A gyerek szexuális felvilágosítása és nevelése a szülőre tartozik, és semmiképpen nem különböző deviáns szervezetekre, vagy brüsszeli bürokratákra. Ez a mostani népszavazás nem a homoszexuálisokról szól. Ez arról szól, hogy a gyerekeinket hagyják békén. Ha most, ezen a népszavazáson, egy nagyon erős jelzést tudunk küldeni Brüsszelnek, miszerint elutasítjuk, hogy az óvodákban és az iskolákban LMBTQ-propagandával bombázzák a gyerekeinket, akkor ez Szerbia számára is védelem, illetve hivatkozási alap lesz az EU-csatlakozás után. Mondhatná valaki, hogy nem Magyarországon él, ezért nem is érinti ez a kérdés. Érinti, azért, mert Szerbia csatlakozása után itt fognak masírozni a Pride-menetek, a szerbiai óvodába járó magyar és szerb gyereket is célba fogják venni a transzvesztita-szervezetek és kitalálják, hogy hormoninjekciót adjanak a gyerekeinknek. Ahhoz, hogy ennek elejét vegyük, a józan ész, a természet rendje és a keresztény hagyomány alapján, az kell, hogy Magyarország ezt most megállítsa.
Az elmúlt években több alkalommal is annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a magyar állam intézményes módon támogatja a külhoni magyar politikai pártokat. A vajdasági magyarság politikai érdekképviseletének tekintetében milyen hozadéka volt ennek a támogatásnak?
– Szeretném aláhúzni, hogy természetesen nem Budapestről mondjuk meg, hogy a vajdasági magyarság milyen politikát folytasson. Budapesten tisztelettel tudomásul vesszük a vajdasági magyaroknak a döntését. A vajdasági magyaroknak a döntése teljesen egyértelmű a VMSZ tekintetében. A vajdasági magyarság döntött úgy, egyébként szerintem helyesen, hogy a VMSZ az a politikai párt, amelyik a leghatékonyabban képviseli politikai érdekeit és értékeit. Nyilvánvalóan az egyetemes magyarság és az adott területen élő magyarság szempontjából nem mindegy, hogy magyar-e a polgármester, vagy sem. Az sem mindegy, hogy van-e magyar képviselő a parlamentben, vagy sem, de az sem, hogy van-e magyar a kormányban, vagy nincs. Ezért a magyar megmaradás szempontjából az a legtermészetesebb, hogy a magyarság legitim politikai erőit támogatjuk, Vajdaságban ez nyilvánvalóan a VMSZ, a vajdasági magyarok döntése alapján.