2024. március 28., csütörtök
KISHEGYES KÖZSÉG 2021-BEN (V. rész)

Dombos Fest és Anna-napok

A július eleje Kishegyesen mindig a Dombos Festről szól. 2020-ban a járványhelyzet miatt sajnos elmaradt a 20. fesztivál, de tavaly már megrendezhették. Ez alkalommal is fényárba borult a Hegyalja utca löszfala, és olyan előadók látogattak el, mint Lajkó Félix, a Parno Graszt, a Calabar cirkusz és még sokan mások. Bácsfeketehegyen megemlékezéssel kezdődött a hónap, dr. Hodosy Imre egykori református püspökre és bácsfeketehegyi lelkészre emlékeztek, aki 36 éven át volt a bácsfeketehegyi református közösség meghatározó alakja. Ugyancsak a hónap elején az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület napközijében megkezdődött az Alkossunk együtt, egymásra figyelve elnevezésű projektum, a tartományi oktatási titkárság támogatásával.

A kishegyesi Kátai-tanyán nyaranta számtalan tábor van, de 2020-ban ezek zöme elmaradt a járvány miatt. Tavaly szerencsére már nem ez volt a helyzet, és óriási érdeklődés mutatkozott a táborok iránt. Júliusban például a saját szervezésű táborukban budapesti oktatók tanították a gyerekeket jógára. Ebben a hónapban a Vöröskereszt községi szervezete is a gyerekekre koncentrált, két táborba is küldtek községbeli fiatalokat. A hónap végén a községbe látogatott dr. Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és turisztikai titkár, aki meglátogatta a Kátai-tanyát és Bácsfeketehegyen azt a helyszínt, ahol a tervek szerint gyógyfürdő épül.
Kishegyes egyik legnagyobb történése az Anna-napok rendezvénysorozat. Tavaly öt napon át tartottak programokat, köztük könyvbemutatókat, előadásokat, lovasbemutatót, koncerteket, gyermekfoglalkozásokat stb. A rendezvénysorozat keretében egy különleges kiállításra is sor került: dr. Szőke Anna és a Kishegyesi Értéktár Egyesület Azok az 50-es évek címmel tematikus kiállítást állítottak össze, amely az 50-es évektől a 80-as évekig követte végig a lakberendezés változásait.

A Rizgetős jubileumi műsora (Lakatos János felvétele)

A Rizgetős jubileumi műsora (Lakatos János felvétele)

A tavalyi Anna-napokhoz két évforduló is kötődött: a komolyzenei templomkoncertek elértek a 30. évfordulóhoz, a Rizgetős táncegyüttes pedig 25 éves lett, amit jubileumi műsorral ünnepeltek meg. Július végén Bácsfeketehegyen megtartották a 25. Nagykunsági Alkotótábort, amelyben ez alkalommal társszervezőként részt vett a BACROUTE – Tastes of Backa and adventures elnevezésű IPA-projektum csapata is.
Augusztus elején Kishegyes község önkormányzata pályázatot írt ki a községbeli gazdák számára. A pályázat keretösszege 1 250 000 dinár volt, amivel a legkisebb termelőket támogatták. Ebben a hónapban került sor A mi iskolánk – 250 év története című könyv bemutatójára. Ez a kishegyesi oktatás megkezdésének 250. évfordulója alkalmából jelent meg, és az iskola történetét foglalja össze. A hónap derekán tartották meg a 33. Szép Szó tábort, amit ez alkalommal is nagy érdeklődés övezett: közel 60 gyerek és fiatal vett rajta részt.
Augusztus derekán választást tartottak a helyi közösségben, a régi tanácselnököt Kovács Hanna tanár váltotta. Az önkormányzat gyermekülés-pályázata is ekkor fejeződött be. Erre az igen népszerű pályázatra minden évben sokan jelentkeznek, tavaly 111 gyermek után pályáztak és kaptak gyermekülést. Az augusztus 20-ai ünnepség keretében a Kátai-tanyán leleplezték Szögi Rudolf szenttamási származású szobrász fából készült Szent István-szobrát. A szobrot Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke leplezték le.
Augusztusban a Vöröskereszt községi szervezete megalapított egy ifjúsági klubot, a Kishegyesi Nagycsaládos-egyesület pedig kétnapos történelmi tematikájú tábort tartott, ami a Szent István király tábor nevet viselte. Augusztus végén jelentős vallási eseményt tartottak Kishegyesen: a Szent Anna-templomban került sor a Szent Mónika imacsoportok éves találkozójára, amire 13 csoport érkezett.