2024. április 19., péntek

Kihirdették a Minden szava arany pályázat eredményeit

Kihirdették a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága által tavaly decemberben meghirdetett, Minden szava arany című videós pályázat eredményeit. Egy erdélyi és két magyarországi alkotás nyerte el a fődíjat.

Az eredményhirdetés kapcsán közösségi oldalán közzétett videójában Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár úgy fogalmazott: „erős nemzetünk támaszai és talpkövei közösségeink idősei, mert a magyarsághoz való ragaszkodásuk, szívósságuk, kitartásuk, munkájuk miatt lehetünk ma itt, cselekvő nemzetünk tagjaiként”.

Az államtitkár kiemelte, nagy örömükre sok fiatal döntött úgy, hogy a decemberi ünnepi időszakban velük beszélgessen arról: hogyan kell és hogyan érdemes élni. Potápi Árpád János szívből gratulált a nyerteseknek, és mindazoknak, akik az idősek iránymutatását meghallgatják és befogadják.

„Isten éltesse időseinket sokáig jó erőben, egészségben!” – zárta köszöntőjét a nemzetpolitikai államtitkár.

A közleményben felidézték, a nemzetpolitikai államtitkárság december 2-án meghirdetett amatőr videós pályázatára 14 és 30 év között fiatalok jelentkezhettek. A feladat az volt, hogy készítsenek interjút nagyszüleikkel, dédszüleikkel, vagy olyan idős emberrel, akire felnéznek, arról: hogyan kell és hogyan érdemes élni. A pályázat arra kereste a kérdést, mi az, ami igazán fontos az életben.

A fő cél az volt, hogy a nagyszülők, idősek inspiráló gondolatait, élettapasztalatait összegyűjtsék és bemutassák, hogy azok példaként szolgáljanak a fiatalok számára.

A felhívásra a Kárpát-medence minden részéről, a külhoni területekről és Magyarországról egyaránt érkeztek alkotások. A zsűri döntése értelmében az első helyezett Deák András: Berci bácsi története (Erdély), a második Vámosi Áron: Rövid interjú dédmamámmal (Magyarország), a harmadik Kiss Gergely: Kíves Zoltán gondolatai (Magyarország) című alkotása lett – ismertették.

A három első helyezett mellett 18 különdíjasról is döntött a zsűri, ők a fődíjasokhoz hasonlóan értékes nyereményekben részesülnek.

A különdíjasok listája, valamint a videópályázat eredményeivel kapcsolatos bővebb információk a https://www.kulhonimagyarok.hu/videopalyazat/ oldalon, valamint a Külhoni Magyarok Facebook-oldalon (https://www.facebook.com/kulhonma) olvashatók. (MTI)